Снимки Кристиан Иванов

Пътуването до Варна не се усеща и още сутринта си на плажа

Кристиан ИВАНОВ
Нощният влак към морето е като хостел на колела, в който се настаняваш, когато жегата бавно отпуска лепкавата си хватка над София и рано сутринта пристигаш на плажа. Това е една от най-добрите услуги на БДЖ и предлага на пътниците много предимства на супер цена.

В купето може удобно да се чете или да се прегледат новините в телефона

Настаняване на възрастен с едно дете в самостоятелно спално купе от столицата до Варна излиза около 70 лв. Детето трябва да има издадена карта за намаление. Учениците ползват 50 на сто отстъпка при пътуване с БДЖ в цялата страна.

Купетата са оборудвани с климатик
Влакът, който потегля от Централна гара София в 21,15 ч., обикновено е композиран около половин час по-рано и пътниците могат да се настанят спокойно и да подредят багажа си.  В купетата има по три легла, но срещу минимална допълнителна такса може двама човека да наемат цялото помещение.
Леглата са на етажи. Чаршафите са чисти и в купето е приятно

Чаршафите са чисти, пътниците разполагат с малко но-добре усвоено пространство. Купетата са с климатик, има малък умивалник с огледало, хигиената е добра. Обстановката напомня тази в качествен хостел – малко, но достатъчни удобства.

Тоалетната в края на коридора също е добре поддържана. Леглата са оборудвани и с малки нощни лампи, които позволяват да се чете преди да се унесеш от ритъма на пътуващия в нощта влак.

Пристигането във Варна е в 5,40 ч., а точно в 6 ч. отваря гишето за съхранение на багаж. Таксата е 2 лв. на куфар или чанта. Това е идеалното време за разходка в морската столица на България, която тъкмо се събужда за новия ден. Изкушените от риболова могат да хвърлят за сафрид или попче край плажа, който се намира на минути път пеша от гарата. Удобен градски транспорт с модерни автобуси води до курортите край Варна. Така още преди обяд е възможно да се намираш в избрания хотел – свеж, отпочинал и готов за първия ден от ваканцията.
А на сутринта може да се провери кълве ли рибата в морето
Важно е да се знае, че билетите за спален вагон трябва да се регистрират рано. БДЖ ги пуска две седмици преди отпътуване и е добре – не се чака много, защото свършват бързо. Същото важи и при желание в обратната посока да се използва същия транспорт.
Със сигурност хостела на колела на БДЖ е добър вариант за пътуване до морето от всяка една гледна точка, включително и екологичната. Ако тази услуга бъде развита умело, от това ще спечелят всички – и пътниците, и железопътната компания.
Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA