София. По-скъп ще е ски-сезонът тази година заради икономическия спад в туризма и повишените режийни разходи за хотелиери и собственици на спортни съоръжения. Това коментира в „Денят започва“ по БНТ директорът на „Пампорово“ АД Мариян Беляков.

Той се обяви против въвеждането на зелен сертификат за ползване на ски-лифтовете. Изтъкна, че 99% от лифтовете у нас са от открит тип, а проверките за зелен сертификат на входа на ски-съоръженията биха създали сериозни организационни проблеми.

Разчетите за това с колко ще се повишат цените на ски-услугите все още не са готови, но според Беляков поскъпването няма да е драстично, за да може да се понесе от пазара.

Дори вдигането на цените обаче няма да компенсира напълно повишените разходи в сектора, изтъкна директорът на „Пампорово“ АД. Той призова да се прецизират внимателно критериите, по които да се отпускат помощи към сектора по новата мярка за подпомагане в туризма, за която са отделени 30 милиона лева.

Спадът в туристическия сектор спрямо 2019-та година остава на нива около 40% до 50%, коментира в „Денят започва“ председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Димитрина Горанова.

Тя допълни, че мярката за подпомагане на туризма, заложена от правителството, се очаква да стартира най-рано в началото на декември. Според Горанова освен да се уточнят критериите, по които ще се разпределят средствата по новата мярка, трябва да се променят и условията по мярката „60 на 40“, тъй като тя не работи ефективно в сферата на туризма.

Целия разговор вижте във видеото на БНТ.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA