Slide
Slide

В Северна Македония можете да почувствате красотата на бистрите води, да се изкачите на просторните планини, и да застанете на високите върхове, да проучите пещерите, да се катерите по скалите, да карате колело през красивите пейзажи, да решите да карате ски на някой от ски курортите или да наблюдавате най-големите забележителности на природата. Изберете каквото искате, невъзможно е да сгрешите!

Северна Македония може да бъде Вашата незабравима почивка, изпълнена с вълнуващи преживявания и спомени, които остават за цял живот. Страна с невероятна природна красота, с впечатляващи възможности за почивка, наслада и приключения.

Пътувайки през Северна Македония, природата Ви изненадва във всеки един момент с идеални условия за различни спортни и развлекателни дейности, предлагайки Ви вълнуващи и уникални преживявания далеч от ежедневието.

Всички на каяк! Каякът, като спорт е много популярен в Северна Македония, особено в каньона Матка и Охридското и Преспанското езеро. Езерата предлагат чудесни места за каяк регата. Мавровското и Дебърското езера, без изключение, са идеални за самостоятелни каяк удоволствия и преживявания.

10 причини да посетите Северна Македония това лято

Приключенски забавления с каяк по каньона Матка

Каякът е идеален спорт за летните дни, забавен и полезен за здраве и отдих. Каякарството е спортно – раздвижваща дисциплина, която изисква всеотдайност и постоянство. Това е отличен спорт за тези, които обичат забавлението, водата и адреналина. Покривайки площ от приблизително 5000 хектара, Матка е една от най-добрите дестинации на открито в Македония, която осигурява незабравимо преживяване с каяк по бързеите на река Треска. Дестинация, където можете да посетите пещерата Врело, която се намира в каньона Матка и да проучите природните красоти, предлагани от каньона и езерото Козяк. Спелеологическият парк на каньона Матка, е един от най-очарователните в Европа. В този район има много пещери с дължина от 20 до 176 метра.

Северна Македония е родина на любителите на вкусната храна и на известната македонска гостоприемност (снимки+видео)

Най-впечатляващата от тях е подземната пещера Врело, чиято вътрешност пази две езера и е богата на сталактити. Доминира огромният сталагмит с формата на конус, натрупан в продължение на 2700 години. С дълбочина от 212 метра, Врело в момента е най-дълбоката подводна пещера на Балканите и втора в Европа. Вълнуващо изживяване за любителите на пещерните съкровища. Пещерите в Македония представляват едни от многото природни, скрити съкровища, от които се очаква голям туристически потенциал. В Македония съществуват 346 пещери, от които стотици са ями. В някои от пещерите има подземни реки, езера, както и пещерни орнаменти, сталагмити и сталактити. Много от тях са дом на редки подземни форми на живот, както и на праисторически вкаменености.

Приказка за „Красивия град!“ (снимки+видео)

Планинското колоездене, е разрастващ се спорт в Македония, където има буквално хиляди off-road пътеки. Всеки планински клуб дава под наем велосипеди и организира регионални обиколки с планинско колоездене. Най-атрактивна е 33-километровата велосипедна пътека в Националния парк Маврово.

Традиционен Охридски плувен маратон. Плуването е широко разпространен развлекателен и състезателен спорт в Македония. Всяка година през втората половина на август плувният елит от цял ​​свят се събира в Охрид.

Плувният маратон се провежда в Охрид, който започва от манастира Св. Наум и се плува по крайбрежието на градското пристанище, в продължение на около 30 км. От 1998 г. Охридският плувен маратон влиза в Световния плувен клуб под егидата на ФИНА- Световната плувна асоциация.

Риболов в Северна Македония – съединяване с тишина и спокойствие сред природата. Риболовът е бил и остава един от най-популярните спортни развлечения в страната. На почти всички реки и езера в Македония има риболов. Най-атрактивни и масово посещавани са Дойранското, Мавровското и Тиквешкото езера и река Радика. Риболовът с помощта на мандрата е най-впечатляващият риболов от всичките видове на Дойранското езеро, който продължава около шест месеца и започва през октомври и приключва в края на март следващата година.

Охридският бисер – бранд на града

Необичаен начин да откриете красотите на Северна Македония. Конната езда в Македония е вълнуваща планинска обиколка, далеч от ежедневните стимули и натиска на градския начин на живот. Приятно преживяване, което се помни и гледка, която не можете да видите никъде другаде. Красивите пейзажи в Национален парк Маврово спират дъха Ви и Ви предлагам възможността да опитате най-вкусното сирене от кошарата, където се произвежда в Галичник.

Македонско небе – рай за парапланеризъм

Това, което всеки млад човек иска, е да намери себе си в пространството, което го заобикаля. Парапланеризмът го позволява, близостта с природата и превръщането на мечтите в реалност. Парапланеризмът като развлекателен, състезателен и приключенски спорт е широко разпространен в цялата страна. При посещение на клубовете в Скопие, Прилеп, Маврово и Крушево ще получите пълна екипировка и професионални водачи за този спорт. Македонските планини са подходящи за излитане, а долините и низините позволяват безопасно и удобно кацане. Тези региони имат невероятни пейзажи, които определено си заслужава да се видят.

Охрид впечатлява туристи от цял свят с изработка на филигран

Неповторимо преживяване – гмуркане в подводните археологически обекти

Гмуркането е много атрактивно и популярно в Охридското езеро. Езерото е истинско археологическо богатство и е пълно с ендемични видове флора и фауна, като Охридската кръгла гъба, която живее на 35 метра дълбочина, нещо, което рядко може да се намери другаде. Заедно с професионалните инструктори всеки турист може да се наслади на дневни и нощни разходки по подводните археологически обекти в залива на костите в Градище. Те са възхитени от неолитното наколно селище, което е единственото по рода си на Балканите и артефактите, които могат да се видят в Музея.

Двойно удоволствие за любителите на водните спортове и адреналина

Плаването, като развлекателна дейност и релаксиращият воден спорт също е много популярно в Македония. Местните ветроходни клубове предлагат възможност да плавате до най-красивите места в Македония, Охридското и Преспанското езеро. Любителите на този спорт могат да си направят незабравимо парти и да се насладят както на удоволствия в спорта, така и сред природата.

Всеки сезон има своята приказка в Национален парк Маврово. Ето защо тази дестинация е идеална както за летния, така и за зимния период. Зимата в Маврово е вълшебна. След това можете да посетите снежния град Бунец и да се отправите към ски пистите. Красивите заснежени пътеки на връх Бистра ще събудят спортиста във Вас, а теренът предлага възможност за нощно каране на ски.

Вашата любима дестинация това лято: Охрид – Перлата на Балканския полуостров

Туристическият център Попова Шапка се намира в сърцето на Шарпланинския масив, на средна надморска височина от 1700 метра. Поради това, че се различава с многобройните слънчеви дни, през лятото представлява стартова точка за няколко планински изкачвания и разходки по живописните пейзажи, а теренът е идеален за любителите на колоезденето. Всяко лято тук се провежда маунтинбайк маратон „Шарски води“. Най-характерното за Попова Шапка е това, че е покрита със сняг половин година. Тук снегът вали от ноември до май и със своята успокояваща красота привлича всичките домашни любимци на зимните спортове. Този най-стар и известен център за зимни спортове и отдих в Македония го разхубавяват  прекрасни ски  писти с площ от 35 км2. Попова Шапка разполага с няколко ски писти, три хомогенизирани писти по стандартите на ФИС, две въжени линии и девет ски лифта, с капацитет  от 8000 скиори на час. Напоследък Шапка се посещава от все повече любители на сноуборда и екстремното скиорство. По тези пътеки се провежда и традиционният Шарпланински куп по велеслалом  и слалом.

Спортното катерене по скалите в Македония започва през 1990 г., оттогава общият брой на маршрутите вече надхвърля 200. За изкачващите планинари съществуват много места за посещение, но най-привлекателни са Демир Капия, Матка, Канео в Охрид и Пилав тепе край Радовиш.

Северна Македония е тиха и красива планинска страна, поради което пешеходният туризъм също е много развит спорт. В цялата страна има много туристически клубове. Места, които туристите често посещават за своите дейности в планината са: Якупица, Шар планина и Кораб. Тези планини са най-привлекателни за туристите заради невероятната гледка от планинските върхове, където могат да се направят красиви снимки за частни колекции.

Пътувайки из Северна Македония, природата ви изненадва във всеки един момент, предлагайки ви неочаквани и напълно различни преживявания далеч от ежедневието в реалността на една мечта.

Сподели публикацията