Slide
Slide

Берлин. В Германия ще бъдат въведени нови мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, включително ограничаване от 28 декември (след коледните празници) на частните събирания за ваксинираните хора до максимум 10 души преди новогодишната нощ, обяви във вторник канцлерът Олаф Шолц.

Шолц също така се споразумя с премиерите на 16-те германски федерални провинции, че големи събития, включително футболни мачове и концерти, ще се провеждат без зрители. Ще бъдат затворени и клубовете, съобщи БНР.

Въпреки че вече въведените преди това стъпки, насочени главно към насърчаване на хората да се ваксинират, имаха ефект, пета вълна заплаши Германия, особено поради варианта Омикрон, посочи Шолц пред репортери.

„Само въпрос на седмици е преди вариантът Омикрон да доминира в нашата страна“, каза немският канцлер.

ЕК с нови правила за валидността на сертификатите при пътуване

В същото време португалското правителство също въведе във вторник нови противоепидемични ограничителни мерки, за да помогне за ограничаване на разпространението на новия вариант Омикрон в страната.

От понеделник, 27 декември, новите ограничения включват изискване за работа от вкъщи поне до 9 януари, както и затваряне на всички нощни клубове и барове.

Премиерът Антониу Коща обяви също, че за настаняване в хотел ще се изисква негативен тест, а за чествания на открито на Новата година ще могат да се събират до 10 човека на едно място. Отрицателен тест ще е необходим и за влизане в ресторанти, казина, за участие в тържества на обществени места.

„Това все още няма да е нормалната Коледа, с която сме свикнали“, каза премиерът. Но ако не вземем тези мерки сега, последиците за живота на всички ни ще бъдат много по-лоши след Коледа и Нова година, добави той.

Предвиждаше се повечето от ограниченията да влязат в сила в началото на януари, но епидемичната ситуация наложи те да бъдат въведени по-рано, каза Коща.

Сподели публикацията