Плажът в Аспарухово в обедните часове в неделя
Slide
Slide

Варна. За неправилно паркирани автомобили върху дюни на плажа край варненското село Шкорпиловци, сигнализираха зрители БНТ. При проверка на място, екип на телевизията установи стотици автомобили спрели непосредствено до пътя, както и няколко върху самия пясък.

Плажът Изгрев край Шкорпиловци от години е притегателно място за хората, които предпочитат спокойствието. В почивните дни те са стотици.

Автомобилите си паркират край тесния и осеян с дупки път – в затревени участъци, а често и на пясъка. Обозначителни табели няма.

Андрей Андреев: Това са дюни, това са естествени образувания. Няма кой да ги натрупа с багерите. Жалкото е да не ги застроим. Забележките си ги правим първо на нашите деца, на семействата и оттам се разпространяват в обществото. Това е правилния начин.

Андрей Андреев почива със семейството си тук всяка година. Съмнява се, че автомобилите и палатките могат да унищожат природните образувания, но и не одобрява паркирането върху тях.

Андрей Андреев: Заплаха са тия, които не са достатъчно възпитани и образовани. И ако има контрол от властите някакъв също става, но всичко е въпрос на самосъзнание на хората. Но категорично, по плажа джипове аз не съм виждал.

Плажовете „Изгрев“ и „Шкорпиловци – север“ са неохраняеми. Някои от дюните пък се оказват частни имоти, придобити след заменки, със статут на земеделска земя. Ако някой от почиващите реши да паркира там, държавната администрация няма право да го санкционира. Това може да направи само собственика на парцела.

Областният управител на Варна Стоян Пасев припомни, че близо до съседния плаж „Шкорпиловци – Юг“ са изградени три платени общински паркинга именно с цел опазване на пясъчните дюни.

На видеото на Ивайло Кръстев можете да видите как днес в обедните часове изглеждаше плаж Аспарухово.

Министерството проспа как летовници вдигнаха румънско селище на плажа в защитена зона край Шабла

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA