Районът, в който се намира пещерата
Slide
Slide

Чепеларе. Днес започнаха археологическите проучвания на пещера „Чая“ до красивото планинско градче Чепеларе. Финансирането на археологическите разкопки е осигурено от община Чепеларе по програмата за туризма за 2021 г., приета на Консултативен съвет по въпросите за туризма в Общината.

Пещера „Чая“

Проучването се осъществява под ръководството на доц. Костадин Кисьов и София Христева – докторант в Националния археологически институт към БАН, с участието на Марин Господинов – директор на Музей на родопския карст Чепеларе, и представители на пещерен клуб „Студенец“ – Чепеларе.

Пещерата е регистрирана за пръв път 1995 г. При системни палеонтологични изследвания на плейстоценска бозайна фауна в района на Чепеларе, проведени от Музея на родопския карст през 2017, 2018 г. под ръководството на Марин Господинов, в пещерата бяха открити керамични фрагменти от глинени съдове.

След определянето и датирането на фрагментите стана ясно, че пещерата е обитавана в периода на бронзовата и желязна епохи (III- II хил. пр. Хр.), което я прави едно от най-ранните пещерни обиталища в Родопите, като за територията на община Чепеларе е най-ранното и единствено открито за сега такова.

През този сезон усилията на археолозите ще бъдат насочени към проучване на привходните части на пещерата и началото на основната галерия.

Поради близостта на пещерата до града и живописния район, в който се намира, както и уникалността на обекта, амбицията на община Чепеларе и на Музея на родопския карст е да превърне пещерното обиталище в туристически обект, както и обособяването на екопътека до него.

Всички археологически находки ще постъпят във фонда на Музея в Чепеларе, където ще бъдат експонирани. По този начин жителите на Чепеларе и неговите гости, ще имат възможност да се запознаят с културата на най- ранните обитатели в района.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията