Преди пет години въпросният път (който не е път) беше затворен от тогавашния кмет Панайот Рейзи, снимка БНР, фейсбук
Созопол. Курортен комплекс може да се построи на стария общински път Созопол – Приморско. Участъкът е изваден от републиканската пътна мрежа с решение на Министерския съвет още през 2002 г. Сега е собственост на „Алепу Вилидж“, потвърди пред БНР-Бургас главният архитект на Созопол Радост Георгиева.
Параметрите на бъдещия курортен комплекс, който е планиран за изграждане до Шофьорския плаж (зад подпорната стена на свлачището) надвишават разрешените, но реално е законно, поясни тя:

Кота корниз е 10 метра, по одобрения проект, кинт – 1.2, плътността е 30%. В зона „А“ височината е 7.5 метра, плътността там е 20%, кинтът е много нисък 0.5. В този случай законът е установил този проблем като казва, че параметрите в зона „А“ от Закона за устройството на черноморското крайбрежие не важат за влезли вече в сила Подробни устройствени планове (ПУП). Освен, ако в тях има дюни“, поясни Георгиева.

Няма възможност ПУП-овете да бъдат променени, подчерта Радост Георгиева.

Над 20 дка са имотите на дружеството „Алепу Вилидж“, на които също могат да се строят хотели в този район, поясни Радост Георгиева. Настоящият проект е малко над 7 дка, добави тя. В местността има одобрени Подробни устройствени планове (ПУП) за около 20 подобни обекта, но за нито един няма подадено инвестиционно намерение за реализирането му. Всички ПУП-ове са стари.

Строителното разрешително за бъдещия курортен комплекс, който трябва да се изгради пред подпорната стена, е издадено на 10 септември 2018 г., по време на предходната администрация. Това уточни Радост Георгиева и поясни какви са одобрените му параметри, интервю с нея можете да чуете в прикачения файл.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията