Slide
Slide

Албена. “Моята цел е през 2020 г. фирмата да оцелее – корабът да не потъне”, заяви изп.-директор на “Албена” АД Красимир Станев. Фалитът е най-песимистичният вариант, който е почти изключен. 

“Фирмата е стабилна и има доверие сред своите партньори. За мащабите на България тя е много сериозна и има много резерви”, добави Станев. 

Той посочи, че с мерките държавата е дала глътка въздух на туризма. 

“Облекченията, които туризма получи в тази криза, са много големи. За първа година на нас ни се опростява 75% от концесионната такса за плажа. Реално концесията ни през 2021 г. ще бъде 300 хил. лева, а не близо 2 милиона. Това е много голяма помощ. В момента близо 350 души, а след 1 юли – 1300-1400 души, ще бъдат по схемата 60:40, която очакваме да стане 70:30. 35 евро на седалка за привличане на туристи – това също е изключително голямо търговско предимство, което българският туризъм получава. Ние само сме си мечтали за това, досега никога не е правено”, каза още Станев. Той добави, че голяма част от наемателите в комплекса вече са платили своите наеми, но тези, които са превели 20-30% от сумите си, то за следващата година ще преведат само разликата. Така дружеството ще помогне на всичките си наематели в тежката за туризма година.

На наемателите си от Албена АД са предложили договори за догодина, а на някои – за две години напред. „Ние почти всички пари сме ги събрали. Те са в момента в много тежко положение, но няма да плащат за догодина. Може би държавата би им платила наемните задължения от фондовете на ЕС, защото в някои европейски държави това се прави и така истински ще се подпомогнат тези малки фирми“, добави Красимир Станев.

На годишното си събрание акционерите на “Албена” АД решиха печалбата за 2019 година, в размер на 16 639 089 лева, да бъде отнесена по баланса на дружеството в раздела за неразпределена печалба. Общото събрание взе и решение да се намалят наполовина възнагражденията на членовете на съвета на директорите на “Албена” АД – от 2 000, на 1 000 евро.

“В момента в курорта има 1800 гости. Работят 6 хотела”, заяви Маргита Тодорова – директор “Маркетинг и продажби”. 

Към момента ръководството на комплекса не смята да наема персонал от чужбина, каза Тодорова. „Ще разчитаме на български кадри, на безработни от бюрата по труда. Участваме и в трудовите борси и се надявам да можем да привлечем с нашето коректно отношение повече български персонал“, посочи тя.

Станев допълни, че очаква Албена да реализира около 500 хиляди нощувки, а това е едва 25% от предишната година. Годишно нощувките в Албена са 1,5-1,6 млн. До 1 март разчетите показвали около 10-12% ръст, но коронавирусът е довел до анулации на резервации. Част от събитията в комплекса са отложени за септември-октомври. В момента в курорта почиват основно българи и румънци, от следващата седмица се очакват и германските туристи. “Германските туристи са готови да тръгнат към страната ни. Ние сме в списъка на сигурните дестинации”, каза още шефът на Албена.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията