Снимка Иван Колев, Флагман.бг
Slide
Slide

Ресторантьори и хотелиери настояват да се въведат ясни правила при извозването на хранителните отпадъци

Созопол. Туристическият бранш в Созопол буквално разкъса пратениците на Агенцията по храните, които се включиха в тазвечершната среща, провела се в читалище „Отец Паисий“ в Стария град, съобщи Флагман.бг.

Ресторантьори и хотелиери поискаха ясни правила при третирането и извозването на хранителни отпадъци. Част от тях надигнаха глас и настояха да не станат жертва на изнудване от страна на държавни чиновници.

На дискусията присъства директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас Любимка Вълкова и един служител на ОДБХ. Повече от час те трябваше да отговарят на серия от въпроси на представители от туристическия бранш, които алармираха, че подписват договори за обезвреждането на хранителни отпадъци, които били само фиктивни, за което обаче плащали между 120-150 на месец. Срещу тези пари посочената фирма трябвало да постави специален контейнер и всеки 24 часа да минава и събира остатъците от храни. Но това не се правело, а неизядените манджи се изсипвали в общите контейнери, които не са предвидени за тази цел и заради това се носела непоносима смрад по улиците.

Ресторантьори призоваха, след като така или иначе плащат тази такса, дейността да се извършва реално, а не само по документи. От думите на Любимка Вълкова и нейната служителка не стана ясно колко такива дружества оперират в Бургаска област. Те обаче признаха, че най-близкият екарисаж, който се използвал, бил във Варна, което силно смути представителите на туристическия сектор.

Кметът на община Созопол Тихомир Янакиев пое личен ангажимент да приема сигналите на всички ресторантьори и хотелиери и да ги придвижва по компетентност до съответните органи.

Дискусията бе организирана по инициатива на Янакиев и е първата по рода си в Созопол. Тя продължи няколко часа и бе изключително напрегната – обсъждаха се множество стратегически за развитието на общината теми.

В същото време хотелиери и собственици на нощни заведения едва не стигнаха до бой в Созопол, след като е избухнал сериозен спор за концептуалното развитие на туризма в общината.

От една страна са собствениците на нощни клубове, които считат, че трябва да падне забраната за висока музика на открито след 23 часа. От другата обаче са хотелиерите, които са категорични, че техните туристи искат спокойствие. Още по темата от видеото на репортера на Флагман.бг Иван Колев.

https://www.youtube.com/watch?v=b21URwFwsZM&feature=emb_title

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията