Снимка Heute.de

Пълна карантина в Австрия от 17 ноември до 6 декември. Русия, Полша и Украйна регистрираха рекорден брой нови случаи. В Гърция – От понеделник училищата и детските градини няма да работят. А в германския град Франкфурт полиция използва водни оръдия, за да разпръсне масов протести срещу COVID-ограниченията.

Виена. Втора пълна карантина в Австрия за тази година, съобщи БНТ.

„За следващите две и половина седмици, от следващия четвъртък до неделя, шести декември включително, ще има втора карантина както през пролетта“, каза Себастиан Курц, канцлер на Австрия.

„Отворени ще останат само магазините за хранителни стоки, аптеките, банките и пощенските клонове. Учебните заведения и детските градини няма да работят. Ще се правят изключения за семейства, които нямат възможност да останат вкъщи. Молбата ми е – моля ви, не се срещайте с никого – освен с членове не семейството си“, каза Курц и добави, че мерките са тежки, но това е единственият вариант за ограничаване на заразата.

Коледната украса вече грее по витрините на магазините в Париж, но няма кой да й се радва. Обикновено по това време на годината улиците на френската столица за пълни с местни и гости на града. Сега обаче, заради COVID-кризата, Париж е пуст.

„Тъжно е! Намираме се преди един от най-големите магазини и всичко е затворено. Има лампички и е страхотно, но Коледният дух не се усеща изобщо“, каза Еманюел Тижер, жител на Париж.

До първи декември парижани могат излизат от домовете си само с основателна причина. Според мнозина преди Коледно-новогодишните празници карантината ще бъде вдигната и една от основните причини за това ще бъде икономиката.

„Предлагаме пазаруване от разстояние – онлайн. Но истината е, че начинът ни потребление коренно се промени“, каза Жули Шевал, заместник-мениджър на бутик.

Строгите мерки дават резултат – Франция бележи лек спад на новозаразените. Подобна тенденция се наблюдава и в Испания.

Докато в Полша регистрираха рекорден брой жертви на вируса – 548 за денонощие. Правителството не предвижда налагането на пълна карантина.

Рекорден брой новозаразени и в Русия над 22 700 за денонощие, така общият брой заболели в страната е над милион и 900 хиляди. Започнаха масирани проверки на заведения в страната. От вчера до средата на януари догодина барове, нощни клубове и ресторанти, които имат лиценз за продажба на алкохол, не могат да го предлагат на клиентите си между 23 и 6 часа сутринта. При строги санитарно-хигиенни условия работят кина, театри и концертни зали.

В Украйна обявиха „уикенд-карантини“ – през почивните дни събиранията над 20 души са забранени, увеселителните заведения няма да работят. Над 10 милиона и 700 хиляди са болните от COVID-19 в САЩ и броят им се увеличава. След Тексас, и в Калифорния случаите надминаха милион. В редица щати затягат мерките за борба с инфекцията. Трети пореден ден и Япония бележи скок в случаите на COVID-19.

„Ако броят на инфектираните се увеличи експлозивно, правителството е готова да преразгледа мерките, като се съобрази с мнението на губернаторите на отделните префектури“, каза Ясутоши Нишимура, министър на икономическото възстановяване.

Въпреки това Токио беше домакин на традиционен панаир.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията


Спа Хотел Спартак, Сандански Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA