Slide
Slide

Сан Ремо. 27-годишният певец и композитор Мамуд (Mahmood) стана победител в 69-ото издание на фестивала на италианската песен в Сан Ремо. Роденият в Милано Алесандро Мамуд, който е син на египтянин и италианка от Сардиния, тримфира в конкурса със своето авторско парче „Пари“ (Soldi) – рап с ориенталски мотиви, звучащ изразително благодарение на интересния глас на артиста.

https://www.youtube.com/watch?v=KvJUrrMgyGs

„Просто не мога да повярвам!“, едва отрони пред микрофона брюнетът, когато бе обявен за носител на голямата награда. Втори остана смятаният за фаворит Ултимо (псевдоним на 23-годишния Николо Морикони) с „Твоите особености“ (I tuoi particolari) – типична фестивална песен в духа на мелодичната италианска традиция. Трети се класираха момчетата от вече световноизвестното трио Il Volo, които се представиха в трасирания коловоз на стила поп-опера с „Музика, която остава“ (Musica che resta).

Публиката остана разочарована от оставането извън почетната тройка на рок-ветеранката Лоредана Берте, която тази година се превърна в тяхна любимка с мощната си интерпретация на парчето „Какво очакваш от мен“ (Cosa ti aspetti da me). Още с оповестяването на финалистите публиката в митичния театър „Аристон“ избухна в освирквания. Хората дълго скандираха „Ло-ре-да-на, Ло-ре-да-на!“, но това не промени с нищо подреждането, което се определя от 3 фактора – вота на спеца на телевизионните зрители. Берте се оказа четвърта, а пети, непосредствено след нея – друг от фаворитите на залата, Симоне Кристики, със своето силно театрализирано изпълнение на „Грижи се за мен“ (Abbi cura di me) – добра изповедна поезия, облечена в музика и речитатив. Сред специалните гости, които пяха в последната вечер на фестивала в Сан Ремо, бе Ерос Рамацоти – 35 години след своята победа при дебютантите на същия този подиум.

Сподели публикацията