Иво Маринов/Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide

София. 90% е ръстът на чуждестранните туристи в София и 26 % на българските туристи спрямо 2021 година, съобщи за Програма „Хоризонт“ на БНР директорът на столичното общинско предприятие по туризъм Иво Маринов.

Туризмът в София се възстановява, каза Иво Маринов, като посочи, че средният престой на чуждестранните туристи е почти три дни, а на българите – 2,3 дни. Най-голям е броят на посетителите от Германия, Израел, Румъния, Италия, Великобритания. Има засилен интерес и от испански туристи. Маринов сподели и какво, според него, може да помогне за пълното възстановяване на интереса към туризма в столицата?:

„Това е да се възстановят в пълен обем самолетните връзки с останалите пазари. Второто нещо е, че тъй като се измени търсенето на самите туристи, да предложим продукти, които са по-специфични и които не изискват специално връзка с туроператор, да правим такива продукти-маршрути“.

За целта в програмите на туроператорите са разработени и включени специализирани продукти като карта „Опознай птиците на София“, където в три от парковете на града могат да се наблюдават над 250 вида птици, „Карта на стрийт арт-изкуствата“ предвижда разглеждане на 20 професионално направени графити. „Винена карта на София“ представя българските винени сортове и вина.

Работи се и по създаването на Атлас на българския конгресен туризъм, карта на архитектурното наследство от преиода след 1945-та година, на вековните дървета в София и Бирена карта на занаятчийските бири, каза Иво Маринов. Той посочи, че добре се развива конгресният и събитиен туризъм. Очаква се през есенните и зимните месеци, ако няма здравни мерки и ограничения, свързани с коронавируса, да бъде достигнат броя на туристите отпреди пандемията.

Водят се разговори с един от нискотарифните превозвачи съвместно с летище София и Столична община за реклама на възможностите за туризъм в столицата.

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA