Несебър. В периода от 04.06 до 05.06.2022 в Артиума на гр. Несебър се проведе захарна изложба на български арт декоратори организирана от шеф Мария Озтюрк и Черноморска асоциация за гастрономически и алтернативен туризъм.

За около два часа залата на артиума се превърна в приказка от Ханс Кристиан Андерсен, 23-ма арт декоратори пресъздадоха чрез въображение и майсторствоот фондан забележителностите на града.

Водени от любовта към красивото и безценното творцитеот различни краища на страната показаха сладката история на град Несебър.

Изложението получи поздравителен адрес от Министъра на туризма г-н Христо Проданов по случай провеждането на шестото издание на „Моята България“

Събитието се проведе с любезното съдействие и подкрепа на: Община Несебър, Черноморска асоциация за развитие на гастрономическият и алтернативен туризъм,международен клъстър BLACK SEA CUISINE, Винарска изба „Златен Рожен“, Сладоледени салони Клио, Туристическа и транспортна агенция „ Евелин Р“ и Ссъмишленици на идеята за красивото .

Българските захарни декоратори живеещи в страната и чужбина неведнъж са доказвали големият си талант и майсторството, печелейки множество награди в престижни международни състезания, но сякаш хората не са достатъчно запознати с този вид изкуство. Наричат го изкуство, защото макар използвайки захарно тесто и сладкарски бои, шедьоврите не отстъпват по нищо на творби направени с четка и бои.

Тази година прекрасният Несебър има удоволствието да бъде темата на „Моята България“. Чрез история, фолклор, архитектура и съвременен живот в богата палитра от теми  участниците удивиха с прецизността и красотата на произведенията си.

Голям интерес предизвика творението на шеф Мария Озтюрк, която сътвори от фондан несебърската икона Богородица Елеуса /умиление/. Фантазията на творците достигна своя апогей представяйки изчезналата вятърна мелница в началото на стария град, която се въртеше на поставка. Авторката е проучвала дни наред историята и конструкцията на вятърната мелница от спомени и разкази. Сладкият символ на град Несебър сътворен от Тонка Стоянова член на УС на ЧАРГАТ предизвика бурни аплодисменти при представянето на авторката. Интерес и повод за множество фотосесии станаха и експонатите на останалите участници в изложението: рибарската лодка, характерното за региона нарово дърво, статуята на Езоп напомняща за древната история на града, крепостните стени на стария град, захарна възстановка на характерната несебърска старинна къща и още много други интереснинеща. Всички те заедно с техните творци успяха да пресъздадат в сърцата на публиката онова безвремие и безбрежност както го характеризира една от участничките,  което витае в черноморският град Несебър и остава завинаги отпечатък в душата на туриста.

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA