Slide
Slide

Казанлък. За 119-ти път в Казанлък се проведоха Празниците на розата. В празничното шествие се включиха над 10 хиляди души.

„80 процента от течното злато на България – розовото масло се произвежда тук, в Розовата долина.“, заяви кметът на Казанлък Галина Стоянова.
Тя припомни едни от първите български фамилии, посрещнали Освобождението и прославили Казанлък и България – Папазови, Орозови, Шипкови, които прославят розовото масло на България по целия свят. Високообразовани, те създават първите търговски къщи на розопроизводители в Париж, Виена, Франкфурт, Ню Йорк, Марсилия… Печелят първите златни медали с българско розово масло на международните изложения.

„Защото розовото масло от дълбока древност е онзи посланик, който дава поминък, но дава и слава.“, каза кметът на Казанлък.

„Славните розопроизводители от миналото са наследени от днешните розопроизводители и розопреработватели, които се трудят със същите усилие и много любов към розата. Днес искам да благодаря най-напред на тях.“, сподели Стоянова.

Пъстрото празнично шествие по централните булеварди на Казанлък премина под мотото „Усмивки и цветя“ и наистина предизвика много усмивки на публиката. Кулминацията на Празник на розата 2022 среща малки и големи, традиции и иновации, много танци, аромати и емоции. Гордо и атрактивно дефилират деца, ученици, читалищни дейци, спортни клубове, фолклорни състави, чуждестранни формации – гости на Казанлък.

Празничният ден по традиция започна с красив ритуал „Розобер“ в розови градини край Казанлък и завърши с всеобщо хоро в центъра на града.

На финала Царица Роза 2022 Белослава Желева отправи благословия за здраве и успех на казанлъчани и пожела:“Да пребъде Казанлък!“.

Сподели публикацията