Slide
Slide

Варна. Хиляди варненци днес се включиха в инициативата на организацията Благотворителност и Спорт за по-чист плаж в морската ни столица. Кампанията се провежда под мотото – „ФАС OFF“ или „Да поставим боклука на мястото му“. Тя започна в ранните часове на деня на Южния плаж и на плажа в квартал „Аспарухово“, като всички доброволци получиха ръкавици и чували. Срещу предадените боклуци всеки получаваше талон за участие в томбола с много награди.

Община Шабла, “Зелен Образователен Център” в Шабла, Сдружение за Опазване на Дивата Природа (СОДП) и Агенция за бавни пътувания “Хиляда Пътешествия” организират втората част Голямото Пролетно Почистване на Дуранкулашкия плаж, като този път акцията ще е на на частта от Крапец на север. Всички доброволци ще се съберат в 9.30 часа на 13 април (събота) в центъра на село Крапец, пред кметството. „Вземете си ръкавици и се облечете добре“, съветват организаторите.

Плажът заедно с прилежащите езера и целия район наоколо са част от мрежата “Натура 2000” т.е. те са изключително важни за опазване на биоразнообразието. По време на първата част от Голямото Пролетно Почистване на Дуранкулашкия плаж (10 март), боклук от около 2,5 км плажна ивица и прилежащи територии беше събран от над 50 човека, в над 55 чувала, които напълниха едно цяло ремарке на трактор.

Сподели публикацията