Банско. Туристическият бизнес в Банско отчита добри резултати през летния сезон. През топлите месеци на годината Банско е пълно, а в сравнение с миналата година показателите са идентични, каза пред БТА председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин и посочи, че през 2022 г. летният сезон в курорта е бил изключително силен. Радваме се на това, че българите ни желаят като дестинация все повече, отбеляза председателят на местния туристически съюз.

Малин Бистрин/Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg

Вече се завръщат и чуждестранните туристи от традиционни дестинации като Израел, балканските страни и други. Наред с вече утвърдените пазари, Банско привлича и туристи от страни като Испания, Австрия и Норвегия, които не са съвсем характерни за летния ни туризъм, но вече започват „осезаемо“ да присъстват на туристическата карта на града, каза още Малин Бистрин.

През летния сезон Банско предложи на своите гости богата културна и спортна програма, а събитията продължават и през септември. Още в първия уикенд на месеца Задругата на банските механджии и Съюзът на туристическия бизнес в Банско организират за поредна година кулинарния празник „Уникално Банско“. Днес от 17 часа на централния площад „Никола Вапцаров“ в планинския курорт ще има кулинарна вечер на открито с местни ястия, ще бъде приготвено „катино мезе“ и „траань“, предвидена е и оригинална възстановка на бански обичаи и демонстрация на направа на изделия от ковано желязо.

За пореден път механджиите и собствениците на местни заведения ще представим най-вкусната част от Банско, каза за БТА Малин Бистрин. Ще бъдат демонстрирани рецепти, които се предават в семействата от поколение на поколение. Празникът „Уникално Банско“ е свързан още с местните производители, пазителите на обредите и обичаите и на старите занаяти.

Празникът е разпознаваем вече сред гостите, имаме резервации в нашите хотели, като имам предвид не само град Банско, но и целия регион, каза още председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско и посочи, че всеки път има изненади и нещо ново, което позволява „всеобхватността на банската традиция“.

Празникът „Уникално Банско“ е двудневен и продължава в неделя, 3 септември, от 10:30 часа на централния площад в града с ревю на български народни носии и арт ателие за деца.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA