Slide
Slide
Slide
Slide
Маракеш. 100 години от основаването си отбелязва една от топ туристическите атракции на Маракеш и Мароко – Градината на Мажорел. В юбилейната 2024 г. посетителите от цял свят, които годишно са близо един милион, разкрива пълния си блясък.
Не винаги гостите могат да се разходят по всички алеи и да докоснат с очите си богатото разнообразие в цветната градина. Сега туристите могат да видят мащабите на основателите на ботаническия рай.
Градината на Мажорел е част от традиционната програма на туроператора Екзотик Холидей, която се радва на изключителен интерес. В момента в Мароко е петата група на компанията за този сезон, която е от близо 50 българи, а при голям интерес вече вървят и записванията за есенните програми до Мароко.
Градината на Мажорел е част от интересната програма на Екзотик Холидей в Мароко/Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Градината на Мажорел е създадена от френския художник Жак Мажорел и е превърната в произведение на изкуството от модната икона Ив Сен Лоран.
През 1924 г. Жак Мажорел започва да засажда обширна градина около вилата си, като с течение на времето я превръща в музей на открито, който спира дъха ви с всяка стъпка. Известният моден дизайнер Ив Сен Лоран и неговият партньор Пиер Берже придобиват имота през 1980 г., запазвайки и подобрявайки мястото. Посрещайки почти милион посетители всяка година, Градината на Мажорел продължава да очарова пътници от всички краища на света.
Градината приютява хиляди видове растения от пет континента, предлагайки на любителите на природата уникално изживяване, докато се разхождат из буйния пейзаж.
Посетителите могат да се възхитят на разнообразната флора, включваща богато разнообразие на кактуси, бамбукови горички, палми и много други екзотични видове, които виреят в тази уникална среда.
Градините са изградени в типичен мавритански стил, а посетителите се движат по красиво оформени алеи. През май туристите се наслаждават на красотата не само на зеления рай, но и на цветните лилии във водните пространства.
Как попада този зелен и красив рай в ръцете на Ив Сен Лоран, който е намирал вдъхновение не в Париж, а в Маракеш? След смъртта на Жак Мажорел, имението запада и вдовицата на художника решава да го продаде. Вилата “Оазис” и прилежащите ѝ градини стават собственост на Ив Сен Лоран и Пиер Берже. Те реставрират това място, което по волята на Мажорел, остава отворено за посетители.
Припомняме ви, че Градината на Мажорел посреща първите си посетители през 1947 г., а днес е не само сред най-красивите места на планетата, но е задължителна дестинация в списъка на най-големите естети и пътешественици. След смъртта на Ив Сен Лоран през 2008 година, пръхта му е разпръсната в градината, а улицата пред Вила „Оазис“ носи неговото име. Кобалтовото синьо, с което е боядисана къщата, се превръща в запазената марка на градината. Този цвят става толкова известен, че бива наричан синьото на Мажорел. 100-годишнината се отбелязва с богата културна програма в Маракеш.
Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Сподели публикацията