Slide
Slide
Slide
Slide
Лидия Рашева е от София. Страстен пътешественик, екскурзовод и водач на туристически групи. Част е от семейството на „Екзотик Холидей“

– Здравей, Лидия! Как стана така, че днес си част от туризма – ти ли избра него или той теб?
– Туризмът избра мен. Завършила съм Технически университет, но съм човек, който обича да пътешества и затова се записах да уча и „История“. Колкото повече научавах за историята на древните цивилизации и различните култури, толкова повече това ме грабна и исках да го усетя, да го видя отблизо. Затова мога да кажа, че туризмът ме избра, защото превърнах моята страст и хоби в професия.

– Кои дестинации днес са твоята слабост?
– Винаги съм се чудила, когато трябва да отговоря на въпроса „Кое място най-много ти харесва?“. Светът е толкова шарен и красив. Наистина не мога да определя кое място най-много ми харесва. Чувствам се прекрасно в Северна Европа. Исландия е една от страните, които много обичам, но безкрайно много харесвам мистиката на Шотландия, както и зелените полета на Ирландия.

Харесвам богатата култура на Италия, която поне веднъж в годината искам да посетя. Харесвам азиатската култура, която е много богата. Южна Америка също е място, което ме покорява с всяко следващо идване. Виждам колко малко знам и колко много искам да науча.

– Правим това интервю в Лима. Моля, да представиш програмата на „Екзотик Холидей“ за Перу.
– Мога да кажа, че все още съм новобранец в Южна Америка. За втори път съм в Перу и е крайно недостатъчно. С удоволствие бих представила програмата, в която съм участник. Когато започнахме да правим организация и програма за тази дестинация, решихме да акцентираме само на Перу.

Виждам много мои колеги, които правят комбинации Перу с Еквадор, Перу с Еквадор и островите Галапагос – прекрасна комбинация, не подценявам и Перу с Боливия, но аз бих искала да покажа една страна, в която толкова дълбоко са вплетени индианските традиции с испанската култура, и да отделим 10 дни само за нея. Това също е крайно недостатъчно да покажем и богатата душевност на хората, а не само това, което е останало като културно наследство в държавата. Искам да представя това, което са днес перуанците, защото Перу не е само безкрайно контрастните релефи, които ги има, както и богатото наследство, което е останало от инките и народите преди тях.

Български туристи със суперлативи за програмата на Екзотик Холидей в Перу

Аз искам програмата да потопи българските туристи в атмосферата на местните хора и да им покаже как хората живеят на 3-4 хиляди метра надморска височина и как успяват да оцелеят, и въпреки това те се наслаждават на всичко, което правят. В Перу виждаме колко много имаме и колко малко оценяваме нещата от живота си.

Местните жители не приемат нищо за даденост, доволни са от това, което имат, не ламтят за някое материално богатство и най-вече това, което ме изумява е, че след 500 години на присъствие на испанци и западна култура, те успяват да запазят старите си индиански традиции, без това по никакъв начин да пречи и без да ги прави по-малко вярващи и истински католици.

– Местните екскурзоводи изненадаха ли те с нова и интересна информация? Тръгваш ли си от Перу без отговори, които си търсила за някои от въпросите си?
– На много от моите въпроси, които съм си задавала, аз не получих отговори. Не получих отговори, защото специалистите още не са готови с тези отговори. Аз ще продължавам да идвам и да търся тези отговори, защото много е важно човек да дойде в Перу, за да може със собствените си очи, чувства и сетива да усети тази държава.

Перу е една от най-красивите и предпочитани за посещение дестинации в света. От 103 съществуващи екологични зони в света, 83 са част от територията на Перу. Това е наистина фантастична държава не само за любителите на историята, но и за любителите на природата.

За всекиго има по нещо. Научих интересни факти от местните екскурзоводи. Особено съм доволна от екскурзовода в Куско, който успя да ни разкаже по интересен начин не само за това, което инките оставят като световно културно наследство, но и за приемствеността на това, което инките вземат от народите, които са живели преди тях. Това за мен е ценно, защото никога нищо не е дадено даром, тук има надграждане при културните традиции.

– На кого дължиш своето професионално развитие в туризма? Кои бяха твоите учители в професията?
– С риск да звуча самонадеяно бих казала, че го дължа на себе си. Дължа го на себе си, защото аз не спирам да чета и да надграждам себе си. Има учители, които помагат, но те са по-скоро като навигатори в това, което ти искаш да научиш. Много туристи също са ми помогнали да бъда това, което съм, защото за 20 години опит толкова интересни, толкова различни хора съм срещнала, които по един или друг начин са ми помогнали да бъда човекът, който съм в момента. Наистина безкрайно симпатични и любознателни хора съм срещнала в моята кариера и това много ми е помогнало да се изградя като човек и професионалист.

– Твоята работа включва много интензивна ежедневна програма с богата информация и много емоции. Това от една страна може би те зарежда, тъй като каза, че професията ти е твоето хоби, но може би те и изцежда. Как се възстановяваш за следващия ден?
– За мен работата е удоволствие. Физически се изтощавам, но ми е достатъчно един ден да може да почине тялото ми и съм готова за следващата дестинация и група.

Тези пътешествия и срещи с различни държави и култури ме зареждат, защото те са моят адреналин и кислород. По време на Ковид съм се замисляла какво бих могла да правя, освен да бъда в туризма. Категорично отказвах да мисля, че мога да сменя това, с което се занимавам, защото безкрайно много си обичам професията и искам да продължа да я върша.

Комбинираните програми на „Екзотик Холидей“ позволяват на българските туристи да преоткрият повече дестинации с едно пътуване
Лидия печели сърцата не само на туристите, но и на местните жители.

– Какво е предимството на „Екзотик Холидей“ пред другите компании, тъй като в момента се намираме в море от предложения за екскурзии?
– Това, което намирам в „Екзотик Холидей“, е свободата да бъда себе си, а аз това безкрайно много ценя. Свободата да намирам и създавам програмите каквито аз ги виждам, защото преди да бъда екскурзовод или водач на дадена група, аз съм пътешественик и се старая да правя програмите така, както на мен биха ми харесали и за хората, които обичат да пътуват.

Мисля, че това е тайната на успеха – да се чувствам удовлетворена от това, което правя. „Екзотик Холидей“ ми дава свободата да избирам, а това е най-безценното. Чувствам се комфортно сред екипа на компанията, сред позитивни колеги с опит. „Екзотик Холидей“ ми дава сигурността и подкрепата, както на мен, така и на туристите, с които пътувам – това ценя безкрайно много, и благодаря на собственика на компанията Краси Златанов.

Разговаря Руслан ЙОРДАНОВ

Сподели публикацията