Шумен. Пещера „Бисерна“ на Шуменското плато отвори за туристи, съобщи БНР. Тя е със статут на обект за научни изследвания и приема посетители два пъти годишно по режим. Той е съобразен с биологичния цикъл на прилепите, които я обитават и са защитен вид според Закона за биологичното разнообразие.

Една от най-красивите пещери у нас е достъпна за туристи след размножителния период на прилепите в нея. Към момента около 1000 летящи бозайници от 14 вида, сред които има и изчезващи, населяват галериите на „Бисерна“ – казва специалистът Ниа Тошкова от Националния природонаучен музей към БАН:

„Точно в момента най-вероятно мъничките на прилепите вече са самостоятелни, летят и се хранят сами, така, че вече е абсолютно подходящо хората също да посещават обекта и да се радват както на пещерните красоти, така и на емблематичните животни на живо“.

Биолозите се надяват броят на прилепите в Шуменската пещера да се увеличи, защото те са много полезни, хранят се с насекоми и са супер-героите на екосистемите:

„Човешкото присъствие не ги стресира толкова много, но всяко едно облагородяване на пещера е свързано с някакъв тип строителни дейности вътре в нея и е стрес за самите животни. В интерес на истината, те бързо се адаптират, така, че се надяваме техните максимални числености да се въстаноявт“.

„Бисерна“ приема след предварително записване. Разходката в нея е дълга 800 метра в едната посока. Температурата вътре е 10 градуса. Има пещерни води. Влиза се с топли дрехи и подходящи обувки.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA