Slide
Slide
Slide
Slide

Силвия Кьосева е собственик и генерален мениджър на хотел „Фламинго“ – Слънчев бряг. Завършва „Икономика на културата, изкуствата и комуникациите“ с профил „Туризъм“ в университета „Бокони“ – Милано. Веднага след това, през 2010 г., започва като стажант в отдел „Продажби“ на двата хотела в Милано на тогавашната верига „Starwood hotels and resorts“ (понастоящем Marriott) – The Westin Palace и Sheraton Diana Majestic. За 7 години в компанията добива опит в корпоративните продажби и MICE сегмента за пазари САЩ, Великобритания, Италия, Близкия Изток и Азия-Пасифик. Част е от екипа по откриването на следващите обекти на веригата – Sheraton Milan Malpensa Airport and Conference Centre, с 433 стаи и 30 зали за събития на летище Малпенса, както и на Excelsior Hotel Gallia, a Luxury Collection hotel – първия в града хотел за луксозен конферентен туризъм, разполагащ с най-големия хотелски суит в Италия.

Силвия Кьосева/Снимки Личен архив

В нейното портфолио клиенти са най-големите италиански отбори като Милан и Ювентус, водещи фармацевтични и консултантски компании, най-големите банки, както и фамилиите Трусарди и Илли.

През 2017 г. решава изцяло да смени пазара, като от 4 хотела се прехвърля на 1. Присъединява се към екипа на The Westin Dublin, вече за веригата Marriott, като Директор „Корпоративни продажби“, и ролята й е да внесе опит, с който да се развие бизнес сегментът.

Сертифициран Operation Innovation Green belt и активен бегач, който вярва, че спортният туризъм има все още неразвит потенциал. Темата на разговора ни със Силвия Кьосева е проектът, който тя наскоро обяви и ще стартира на 11 май „1 SEA“.

– Здравей, Силвия! Поздравления за инициативата 1 SEA. Кога и как се зароди идеята?

– ​Благодаря ти, Руслан, за интереса към мен и 1 SEA. През 2021 г., в разгара на летния сезон, буквално за една вечер реших, че искам да направя пешеходния маршрут по Стара планина Ком-Емине. Някога се беше зародил този интерес у мен, въпреки липсата на планински опит, но с желание да видя тази планина наведнъж. Беше едно динамично и непредвидимо лято след Ковид и реших, че отсъствието ми може дори да се отрази добре. И така, на 2 юли се записах с група, стартираща на 18-и същия месец.

Димитър Николов е избран за председател на УС на сдружението “Фонд за развитие на Летище Бургас”

След 17 дни планински преходи и нощуване в полеви условия, най-после видях морето и си казах „защо не се прави подобен маршрут по крайбрежието, където има толкова повече удобства, а е не по-малко красиво“? Мислех, че е нещо банално, което правят много хора. През следващите 2 години се запалих доста и по бягането, оказа се, че съм издръжлива на дълги дистанции. Все още обаче, не чувах за някой, пробягал Черноморието, а мен идеята не ме оставяше. В началото на годината реших да я споделя с приятели, защото така щях да поема ангажимент и да се готвя, а те от своя страна я приеха с голям ентусиазъм. И кълбото започна да се разплита…

– Как ще протече изминаването на цялата дистанция, на колко етапа е разпределено трасето?

– Трасето в сегашния му вид всъщност не съществуваше. Правен е туристически маршрут „Черноморски път“, който е изминаван с велосипед. В голяма част той ни беше основа, но го адаптирахме повече за бягане. Етапите са 6, средно по 65 км на ден: от румънската граница при Дуранкулак, до с. Българево; от с. Българево до Варна; от Варна до Обзор; от Обзор до Ахелой; от Ахелой до Дюни и от Дюни до Резово. През цялото време ще имам така наречения „support“, който ще се движи с кола и ще ме среща на определени места, както и човек за видео заснемане. Желанието ми е да направим много „сурови“ кадри на Черноморието и да го покажем изцяло. Относно бягането, също ще се включва подкрепа. Тръгването ще е сутрин рано и ще използваме светлата част на деня.

Косовският туроператор Adria Tours планира да реализира 13 чартъра от Прищина до Бургас това лято

– Чувстваш ли се физически подготвена и кой ще ти помага при реализацията на проекта?

– Чувствам, че имам желанието и ентусиазма да тръгна и любопитството да откривам Черноморието! Дали има изобщо човек, който го е виждал цялото? Физиката от тук нататък е каквото са ми дали родителите ми. 60 км на ден не са много, но за 6 последователни дни всичко ще зависи дали организмът успява да се възстановява. Ще ми помагат страхотни хора! Тези, които дадоха дух и материя на 1 SEA. Ники Колев и Красимира Маркович от iRUN Варна ми помогнаха изключително много в изготвянето и разучаването на трасето.

Христо Стоичков откри новия и модерен ресторант Flora bar and grill в Central Park Бургас

Аз не мисля, че има по-добър от него в България в това отношение. Те ще се грижат за мен първите 3 дни изцяло. След това Краси остава координатор през цялото време, ще държи връзка с придружаващите ме, както и с местата за настаняване. Помагат ми изключително много приятелите, които ще бягат с мен в различните етапи. Момчетата от „Любители на спорта – Несебър“, с които организираме най-голямото спортно събитие в Несебър, и то през декември – Полумаратон Несебър, и които ме „откриха“ за бягането. Колегите хотелиери по цялото крайбрежие откликнаха без колебание и помощта им за настаняването е безценна за мен!

– Какво послание искаш да отправиш към туристите от България и към чужденците с 1 SEA?

– 1 SEA се превърна в комбинация от туризъм и спорт. Всъщност, аз отдавна твърдя, че спортният туризъм у нас има доста потенциал. Да вземем за пример Палма де Майорка, с колоезденето. При нас все още не се осъществява срещата на всички заинтересовани страни и искам скоро това да се промени. Често се делим по всякакви критерии, а ми се иска да намираме повече такива за обединение. Аз самата съм от София, живяла съм 12 години в Италия, но избрах нашето море за мой дом. Тук е мястото да приветствам всички черноморски общини да се включат с каквото имат желание – отразяване, подкрепителен пункт, символично бягане по трасето. До тях вече в изпратен имейл с информация и могат свободно да се свържат с мен за допълнителни подробности.

Бургас даде старт на къмпинг сезона по Южното Черноморие с фестивал (снимки)

Независимо на кое крайбрежие си, ти виждаш едно море – 1 SEA. Черноморието може да е един цял туристически продукт, вместо Южно, Северно, Централно и т.н. То ни е много компактно, но изключително разнообразно – в 400 км са събрани отвесни скали, пясъчни плажове, красиви заливи, големи курорти, малки градчета с вековна история и още, и още. На колко други държави може да се избяга или измине пешеходно целият бряг? Нека да спрем да спекулираме с красотата му, със застрояването и с липсата на разнообразие и обслужване. Надявам се времето да ни позволи да покажем всичко обективно, тогава посланието ще си дойде само.

Smart Burgas или как една българска община може да бъде умна

– Очакваш ли да намериш последователи и инициативата да се превърне в традиционна и по-масова?

– Аз вярвам, че вече съм намерила много последователи и им благодаря от сърце, защото тяхната съпричастност е най-голямата ми мотивация. Желанието на толкова много хора да се включат само ми показва, че наистина е било време да тръгнем по този път. Без съмнение, ще си имаме едно морско Ком-Емине или по-точно ДУ Резово!

Разговаря Руслан Йорданов

Сподели публикацията