Айт Бен Хаду/Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide
Slide
Slide

Уарзазат. Близо 1 милион туристи от цял свят годишно посещават Музея на киното в мароканския град Уарзазат. В него са представени декори и реквизити, използвани в различни филми, като „Клеопатра“, „Индиана Джоунс“, „Сахара“, „Аладин“ и много други. Градът на киното, наричан още „Вратата на Сахара”, е част от програмата на туроператора Екзотик Холидей.

Годишно тук се заснемат по 4 филма, а филмовите студиа с декорите са огромни колкото малки градчета. Почти няма жител в района, който да не е участвал като статист при заснемането на чуждестранните продукции.

На близо 30 км от Уарзазат е ксарът Айт Бен Хаду. Това укрепителното селище е характерно не само с традиционната мароканска глинена архитектура, наречена „тапиал”, но е изключително популярно като филмова площадка за много легендарни филми заради типичния си пейзаж. Тук са били заснети: „Али Баба и 40-те разбойници“ (1954 г.), Лорънс Арабски (1962 г.), Исус от Назарет (1977 г.), „Индиана Джоунс“ (1996 г.), „Астерикс“ (1998 г.), „Мумията” (1999 г.), „Гладиатор” (2000 г.), „Александър“ (2004 г.), „Вавилон“ (2006 г.), „Принцът на Персия“ (2008 г.), „Игри на Тронове“ (2012 г.) и много др.

Топ туристическата атракция на Маракеш – Градината на Мажорел, отбелязва своята 100-годишнина (снимки)

В тях са участвали Робърт де Ниро, Брат Пит, Анджелина Джоли, Колин Фарел, Ръсел Кроу и други световноизвестни актьори.

Посетителите на музея могат да видят техника от близкото минало от снимачните площадки в Мароко

Повечето жители на Аит Бен Хадду, привлечени от туристическата търговия, живеят в по-модерни жилища в село от другата страна на реката, въпреки че в древното село все още живеят малко семейства.

Старите къщи и атмосферата в Аит Бен Хадду са като магнит за туристите от цял свят

Тук дом има и Рахма, която го отвори специално за българските туристи, за да могат да добият впечатления как са живели родителите й и техните предци – скромно, но щастливо!

Зад стените на ксара се намират няколко търговски къщи, в които пътешествениците могат да си закупят сувенири за спомен.

Всички сгради са построени от червено-кафява глина. Ксарът е включен като обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1987 година.

Български туристи със суперлативи за програмата на Екзотик Холидей в Перу


Аит Бен Хадду се намира се намира до брега на река Мелха и възниква преди векове, за да е място за защита и почивка на пътуващите кервани през Сахара и Атласките планини.

Новите пътища в Мароко са част от политиката на местните управляващи за развитието на държавата като туристическа дестинация.

От Маракеш до Уарзазат туристите преминават през Високия Атлас и зоната на Тизин Тишка, която се намира в него, образувана от криволичещи пътища, които стигат 2260 м. надморска височина.

В наши дни Мароко има чудесна инфраструктура, която беше изградена през последните няколко години. Пътищата позволяват на туристите да изминават дългите разстояния  комфортно и да се насладят на величествената и специфична с пейзажите си планина, която според гръцката митология е именно титана Атлас (бащата на Хесперидите), наказан от Зевс да крепи на раменете си небосвода и вкаменен от това, че поглежда главата на Горгоната, показана му от героя Персей.

Снимки Руслан ЙОРДАНОВ и Светла ЙОРДАНОВА, Bgtourism.bg

ПЛАНИРАЙТЕ СЛЕДВАЩОТО СИ ВЪЛНУВАЩО ПЪТУВАНЕ И СЕ ЗАПОЗНАЙТЕ С АКТУАЛНИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА „ЕКЗОТИК ХОЛИДЕЙ“ ТУК!
Сподели публикацията