София. Проф. Румен Драганов – директор на Института за оценки и анализи в туризма, призова хотелиерите и общините, които се оплакват от празни шезлонги да помислят за 2024 г., да отидат на предстоящите международни туристически изложения подготвени с политики за привличане на туристи.

На туристическата борса в Лондон, която е през ноември, са постъпили над 20 заявки за участие. Сред общините има само една морска община – Варна, както и още три общини от страната – Пловдив, Самоков и Столична община. Това означава, че другите не се интересуват от английския пазар. Варна трябва да каже ние като община за юли и юли плащаме половината от самолетни билети. Общините имат пари от туристическа такса, от концесии и данъците. Плащат се пари и отиват при „батко и братко“. Хотелиерите да кажат – плащаш 3 дни, стоиш 5 дни“, предложи Драганов в ефира на БНТ. Той посочи, че общините от сега са планирали приходи от паяка и синята зона, а си спестяват разходи за реклама и за участия в туристически изложения. „Ако туристите им трябват, за да слагат скоби, не е ОК. Така туризъм не се прави!“, категоричен е експертът в туризма ни.

Не може да няма пречиствателни станции. Не може да казваме на министерството на туризма дайте пари. Общините от сега са планирали приходи от паяка и синята зона. Изгониха румънските туристи. Рекламата е ключова, за да привлечеш туриста и да му сложиш скоба? Ако туристите им трябват, за да слагат скоби, не е ОК! Догодина ситуацията в туризма ни ще е кой каквото си е постлал“, категоричен беше експертът.

„Независимо от случилото се по Южното Черноморие, сезонът продължава и има туристи. Те ще продължат да пристигат, а последните ще бъдат до към 8-10 октомври“, допълни проф. Драганов.

Той посочи още, че реално статистиката не може да обхване всички летуващи, има пълно разминаване в данните, които имат институциите, в частност НСИ и туристическото министерство.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA