Летище Ларнака, Кипър
Slide
Slide

Ларнака. Двете международни летища на Кипър посрещат гостите на страната в празничния период със специална коледна атмосфера и украса, съобщи БНР. За първи път в нея са включени ръчно изработени орнаменти, които представляват изделия от кипърското народно изкуство и популяризират сред пътуващите кипърските традиции.

Оригиналната коледна украса е съвместна инициатива на ръководството на двете летища в Ларнака и Пафос, културното министерство и Кипърския център за занаяти.

Чрез пространствата на двете входни врати на Кипър неговата история, културно наследство и богата културна идентичност ще бъдат показани на хиляди посетители, а кипърското народно изкуство ще даде на пътуващите специално изживяване, заяви заместник-министърът на културата Янис Тумазис.

Над 25 майсторки са създали орнаменти за коледните елхи на летищата, като са избродирали мотиви от прочутата кипърска дантела „лефкаритико“, едно от най-известните местни изделия, включено и в списъка на ЮНЕСКО. Занаятчии са изработили традиционни кипърски кошници, а опитни грънчари са направили ръчно рисувани фигурки за празничната декорация.

До всяко коледно дръвче има надпис с QR код, който посетителят може да сканира с мобилния си телефон и ще бъде прехвърлен на специално създаден сайт, където да научи повече за представените кипърски занаяти и традиции.

Сподели публикацията