Новото летище в Истанбул ще бъде открито на 29 октомври, навръх националния празник на Република Турция. Датата е паметна за южната ни съседка – на този ден преди 95 години Ататюрк обявява в Анкара създаването от останките на рухналата Османска империя на нова, парламентарна турска република, обърната към ценностите на Запада.

Новият аеропорт даде заявка да събере очите на всички, като реализира един от най-мащабните проекти и летища по света. Той се намира само на 250 км от Бургас, но летище Варна има по-голямо предимство, тъй като Turkish Airlines вече три години успешно оперира на морската ни столица. Само за по-малко от 30 минути пътниците от Варна са над турския мегаполис с петзвездната компания. На откриването този понеделник се очаква да присъства и Бойко Борисов, както и много още премиери и президенти, съобщават от пресслужбата на турския президент Реджеп Ердоган. Летището е трето в Истанбул. До края на годината кметът на турския град обяви 50% отстъпка на билетите на градския транспорт до новото летище.

Новото летище на Истанбул се оценява като най-голямото и най-модерното съоръжение, свързващо Изтока и Запада по въздух. Простира се върху площ от 76,2 кв. км и е с капацитет 150 млн. пътници годишно. Аеропортът ще разполага с три центъра за данни, 102 интеграционни системи, 467 предавателя, 780 телекомуникационни офиса, 3257 пункта за преминаване с електронни карти, 3267 информационни монитора, предоставящи сведения за полетите, 9 хиляди охранителни камери. Третото летище ще може да приема и изпраща най-големите в света самолети Еърбъс A380 и Боинг 737-800, ще разполага с шест писти, а зоната на перона за летателните машини е с капацитет за 500 самолета.

Направи своята виртуална разходка на летището ТУК

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията


Спа Хотел Спартак, Сандански Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA