Slide
Slide

Пампорово. При продължаващата епидемия, прогнозите за ски сезона в Родопите са изключително условни и зависят от предпочитанията на българските туристи, категорични са хотелиери от курортните зони в област Смолян. Повишеният туристически поток към дестинациите за селски туризъм в областта през лятото показа, че родните туристи преоткриват Родопите, ограничавайки се от пътувания в чужбина, според Снежана Орлова, планински водач и преподавател по туризъм.

Според нея отмяната на ваканционните планове по време на пандемия променя поведението на българския турист, завръщайки се към курорти в страната и по-активни форми на почивка сред природата.

Резервациите вече са преобладаващо в последната минута,

а около 90 процента от туристите организират ваканциите си без посредничеството на туроператори, обяснява пред БТА Мариан Беляков, изпълнителен директор на „Пампорово“ АД.

Хотелите в Пампорово, Чепеларе и планинската област очакват за Коледа и Нова Година главно български туристи. Оптимистичните прогнози са, че в ски курортите ни ще се насочат онези българи, които традиционно прекарват зимната си ваканция в Австрия, Франция, Италия и други европейски дестинации, според Пантелей Мемцов, председател на Общинския съвет в Чепеларе и на Регионалната туристическа асоциация „Родопи“.

Пътуващите зад граница през отпуските си българи вече напълниха през лятото местата за селски туризъм в Смолянска област, обяснява Снежана Орлова. По нейни наблюдения този тип летовници откриват и себе си като по-скоро спортуващи туристи, отколкото като част от обичайните ол-инклузив програми. Повече импровизират, тъй като и самите условия налагат планиране на почивка и ваканция ден за ден, допълва планинският водач.

Спад в ранните записвания за зима 2020-21 се наблюдава по отношение на всички чуждестранни пазари,

обясняват хотелиери от Пампорово. Най-сериозно е намалението при британските групи, под въпрос се очертава и осигуряването на чартъри за руски туристи. И през тази зима Пампорово очевидно ще разчита на български клиенти и на туристи от съседни балкански държави.

Заради неяснотите около налагане на нови епидемични рестрикции, туристите предпочитат да резервират почивката си в последния момент. Преобладаваща част разчитат на директна резервация онлайн без туроператорски услуги. „Не считам, че туроператорите трябва да отпаднат, те също се инвестирали много, така че е нужно да се помисли да бъдат подпомогнати и те като бизнес“, допълва Мариан Беляков.

Новите ограничения в епидемичната обстановка доведоха до отмяна на резервации за почивки в близките седмици, твърди Александър Митушев, управител на Етнографския комплекс в Златоград. Около 70 на сто от резервирани посещения за ноември отпадат след новата паника около пандемията.

Запазването на места за Коледа и Нова година върви с по-сигурни темпове.

В Етнографския комплекс отчитат около 15 процента по-слаб туристически поток през летните месеци, както и висока заетост на хотелските места през септември до средата на октомври.

Спазвайки противоепидемичните мерки, в Пампорово подготвят новия ски сезон

с множество инвестиции в дигитални услуги. Въвежда се нова платформа за директна онлайн покупка на лифт карти и ски услуги през уеб магазин. От курорта гарантират, че са взети всички мерки за сигурността на туристите в условията на пандемия. БТА

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

2 години bgtourism.bg – над 2 милиона читатели!

Сподели публикацията