Красимир Станев, снимка Добрич онлайн

„Албена“ приключва туристическия сезон с реализирани 365 000 нощувки при обичайните 1 500 000

Албена. За летния сезон през 2021 година ще поискаме държавата да подкрепи хората, работещи на първа линия в туризма, като застрашена професионална група в епидемичната обстановка с коронавируса, съобщи изпълнителният директор на „Албена“ АД Красимир Станев пред журналисти в едноименния черноморски комплекс.

По думите му екскурзоводи, администратори, сервитьори, камериерки и други, които непосредствено обслужват туристите, са не по-малко изложени на риск от зараза от медицинските сестри и санитарите, информира БТА.

Станев коментира, че мярката 60/40 за подкрепа на бизнеса в епидемията се е оказала изключително полезна за ваканционното селище, което е работило с половината от капацитета си. Ако не беше тази мярка, още хотели щяха да останат затворени, каза изпълнителният директор.

„Албена“ приключва туристическия сезон с реализирани 365 000 нощувки при обичайните 1 500 000, посочи Красимир Станев, като добави, че в курорта са летували около 40 000-45 000 българи, румънци, малцина германци и поляци.

Той посочи, че на около 2 000 000 лева възлизат предплатените резервации за почивки, които туристите в крайна сметка са отсрочили заради коронавирусната инфекция към края на сезона или за 2021 година.

Други летовници обаче въобще се отказаха от ваканцията си и поискаха да им бъдат върнати около 500 000-600 000 лева, като последните суми ще им бъдат изплатени до 5 октомври, добави Станев. По думите му това е укрепило доверието в „Албена“ и ранните записвания за 2021-а вървят с много по-бърз темп в сравнение със същия период на миналата година.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

2 години bgtourism.bg – 2 милиона читатели!

Сподели публикацията