В над 36 града на страната собственици и служители в ресторанти, кафенета, заведения за хранене, хотели и ще работят облечени в жълти жилетки. Символичният протест е заради наредба, която задължава собствениците на обекти да добавят специален модул в софтуерите си, който дава достъп на проверяващите до личните данни на всички от персонала и до рецептурните книжа, които често са фирмена тайна. Новите правила трябва да влязат в сила от 31-ви януари.

Между 60 и 80 заведения протестират днес в Бургас – кафенета, ресторантчета, малки магазинчета. Това съобщи пред БНР Валентин Димитров, собственик на един от най-емблематичните за бургазлии ресторанти на ул. „Богориди“ в града. Той уточни, че имат група в социалните медии и постоянно обменят информация. Повечето са сложили жълти жилетки пред обекта или персоналът, работещ в него, е облечен с тях. Мотивът, който посочи и той, е неприемане на наредбата на Министерството на финансите за новия софтуер на касовите апарати:

„Тази наредба касае не само нас, ресторантьорите, а и всички с малък и среден бизнес. Разчетите на Министерството бяха, че стойността на една такава операция ще бъде около 120 лева на работно място. Нищо подобно. Един касов апарат е между 300 и 800 лева, а софтуерът е от 1000 до 3000 лева. Разходите са огромни. … Става дума за около 300 млн. лева, които се губят от кешови разплащания, по думите на министър Владислав Горанов. По техни разчете щяха да бъдат засегнати около 120 хиляди фирми от тази наредба. Фирмите са над 300 хиляди. Те не очакваха да навредят на бизнеса на толкова много хора“.

Димитров заяви още: „Основните ни искания са да се намали ДДС, както е в Румъния. С нея сме равнопоставени в ЕС. В този бизнес там ДДС е 5%“.

Повече от 70 представители на бранша от Бургас и около 30 от Поморие са подкрепили във Велико Търново протестна декларация с пакет от мерки за борба със сивия сектор. Това стана след проведени срещи на бизнеса в двата морски града, коментира председателят на сдружението в Поморие – Георги Тръпков:

„Ние имаме стачна готовност със символични стачни действия, дали персоналът ще бъде облечен със жълти жилетки, или ще има жълта жилетка пред обекта, или ще има плакат, който оповестява протеста, всеки от собствениците на заведения трябва да си реши и на 28 очакваме отговора. Имаме и сформирана комисия“.

Георги Тръпков е настроен положително, че нещата, за които настояват от бранша, ще се случат. Но ако това не стане, е категоричен, че ще преминат към ефективни стачни действия.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията

Хотел Радинас Уей Боровец Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA