Разпространението на коронавируса се ускорява, предупреди президентът Си Цзинпин

Пекин. Китай спира от 27 януари всички групови туристически пътувания в страната и в чужбина като част от усилията да ограничи разпространението на коронавирус, заразил над 1300 души, предаде БНР, позовавайки се на Ройтерс. В съобщението на китайската Асоциация на туристическата индустрия се отбелязва, че пътуванията на туристически групи в страната са спрени още вчера. Същевременно президентът Си Цзинпин заяви, че страната е изправена пред „тежка ситуация“ с оглед на „,укоряващото се разпространение на коронавируса.

„Затова е необходимо да се засили централизираното и обединено ръководство на Централния комитет на партията“, каза Си, цитиран от официалната агенция Синхуа.

„Докато имаме непоколебимо доверие, работим заедно, с научна превенция и лечение и с прецизни политики, ние в крайна сметка ще успеем да спечелим битката“, добавил президентът и генерален секретар на ЦК на Китайската комунистическа партия на заседание на Политбюро на ЦК за мерките за борба с разпространението на коронавируса.

Китай започна от вчера празнуването на Новата  година. Обикновено през тази една седмица от почивни дни милиони китайци пътуват и в страната, и в чужбина.

Власти обаче отмениха публичните празненства днес за началото на Лунната нова година в страната, където 56 милиона души в страната са под карантина.

Новата китайска лунна година започва в тягостна атмосфера. Броят на жертвите в страната само за 24 часа се увеличи от 26 до 41 души. В автобусите, влаковете и самолетите на цялата територия на Китай се създават станции за медицински проверки, а пациентите с предполагаеми случаи на пневмония незабавно ще бъдат изолирани.

Към 13-те града, които са под карантина в Китай, бяха добавени още пет. Град Ухан, откъдето тръгна заразата, е буквално блокиран. Не се движат автобуси, влакове и фериботи, отменени са излитащите самолети, а от утре се въвеждат ограничения в движението на превозни средства. Ще бъде разрешено движението само на служебен транспорт и транспорт със специални пропуски. 450 лекари от китайската армия пристигнаха в Ухан.

В града започна строеж на нова болница с 1000 места, която трябва да е готова до 6 дни, съобщиха китайските власти.

Ограниченията за пътуване са различни в различните градове в Китай. В столицата Пекин и Шанхай всички пристигащи от заразените райони трябва да останат 2 седмици по домовете си. Затворени са големи туристически атракции като Забранения град и Великата китайска стена.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията


Спа Хотел Спартак, Сандански Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA