Slide
Slide

Мадрид. Политиката на нискотарифна авиокомпания „Райънер“ (Ryanair) да таксува допълнителния ръчен багаж е неправомерна и не може да се прилага в Испания, постанови съдия в Мадрид. Авиокомпанията миналата година реши, че повечето хора плащат допълнителна такса за внасянето на повече от един багаж в салона на самолета. Според новите правила пътниците имат право да носят безплатно само „малка чанта за лични нужди“, която да се поставя под предната седалка.

Правата си в съда потърсила пътничка, която е пътувала от Мадрид за Барселона, съобщи „Ройтерс“. Тя се обърнала към съда, след като персоналът на авиокомпанията я принудил да плати 20 евро за 10-килограмов багаж, който тя взела в салона. Магистратите разпоредиха на „Райънер“ да й върне 20 евро плюс лихвите, но отхвърли искането й за компенсация от 10 евро заради причинените й неудобства.

В своето решение съдията посочва, че ръчният багаж би могъл да се носи лесно в салона, като се позова на испанска разпоредба, която разрешава на пътниците да взимат ръчния си багаж в самолета без допълнителни такси. Освен това определи таксата като неправомерна и я обяви за невалидна в Испания. Решението му не може да бъде обжалвано.

От „Райънер“ коментираха: „Това решение няма да засегне багажната политика на „Райънер“. Решението е „изолиран случай, в който погрешно се тълкува търговската свобода да се определя размера на кабинния багаж“.

Миналата година Италия също забрани на „Райънер“ и „Уизеър“ таксуването на ръчния багаж. Според италианския регулатор тази допълнителна такса трябва да бъде включена в стандартната тарифа, защото налагането й след това е фалшиво представяне на действителната цена на билета и не позволява да се направи реално сравнение с тарифите на останалите компании, поради което клиентите биват лъгани.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията