Палатковият град в подножието на връх Еверест е оживен, тъй като планинарите се подготвят за потенциално най-натоварената година на най-високия в света връх, предизвиквайки загриженост за пренаселеността и безопасността. Откакто сър Едмънд Хилъри и Тензинг Норгей изкачиха върха за първи път през 1953 г., повече от 4000 катерачи са достигнали Еверест, според авторитетната база данни на Хималаите, съобщава БНТ.

През последните години се наблюдава особено бързо увеличаване, като планината се отваря за повече хора, тъй като конкуренцията между организаторите на експедиции е довела до намаляване на разходите.

Но нарастващите цифри означават по-голям риск – по-голям шанс за затруднения, тъй като по-големи екипи се отправят към върха, потенциален недостиг на кислородни резервоари и повишен риск от измръзване и дори смърт.

Снимка на огромно задръстване от хора под върха през 2012 г. предизвика призиви за по-добро управление на желаещите и дори ограничаване на броя на издадените разрешителни.

Понастоящем Непал предоставя разрешителни на всички, които кандидатстват, и са готови да платят 11 000 долара за да се качат на върха с височина 8848 метра. Тази година правителството раздаде 378 разрешителни за катерене според отдела по туризъм на Непал. Това надминава предишния рекорд от 373 през 2017 година.

Повечето кандидати за Еверест се нуждаят от помощта на непалски водачи, за да достигнат до върха, което означава, че около 750 катерачи ще преминат по същия път през следващите седмици, когато времето се очаква да бъде най-благоприятно.

И поне още 140 души се готвят да покорят Еверест, използвайки северния път от Тибет, според операторите на експедициите.

Пролетта е най-натовареното време на годината на планината, тъй като ледените ветрове и смразяващите температури са по-благоприятни, отколкото в другите сезони.

Въпреки това сезонът за катерене е кратък, като се очаква изкачванията да започнат през следващите дни. Те обикновено приключват до края на май или първата седмица на юни.

Господарите на планината, елитните алпинисти шерпи, които поставят въжетата на върха за стотици клиенти, които плащат за да се изкачат, в момента чакат за благоприятен прозорец, за да започнат своето изкачване.

Блогърът на алпинизма Алън Арнет каза, че проблемите могат да възникнат в края на сезона поради пренаселеността, когато отчаяни катерачи се отправят към върха въпреки стеснения прозорец.

„Вероятно Непал трябва да постави лимит, подобен на Китай“, каза Арнет.

„Но аз се съмнявам, че Непал някога ще направи това, защото там са заложени твърде много пари и те изглежда не могат да се откажат от бизнеса си, независимо от рисковете“, каза той.

Непал е прибрал само над 4 милиона долара от такси за издаване на разрешителни за Еверест през 2019 година, което е много необходим източник на приходи за страната, лишена от парични средства.

През този сезон в Непал ще има повече жени от всякога, като 76 женски катерачи се опитват да постигнат този подвиг.

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA