Slide
Slide

Търсите място за живеене в бъдеще? Вероятно искате да избегнете големите градове като Ню Йорк, Сан Франциско, Лисабон, Токио или дори Истанбул …
Настоящите прогнози показват, че до 2050 г. 90% от най-големите градове в света ще бъдат изложени на покачващо се море. По-голямата част от крайбрежните градове ще бъдат засегнати от бреговата ерозия и наводнения, измествайки милиони хора, докато унищожават домовете и инфраструктурата.
Тъй като заплахата от изменението на климата нараства, ООН току-що призна концепцията за устойчиви плаващи градове като възможно решение за въпросните градски райони.
Това, което се смяташе за скъп проект за милиардерите, този път беше представено от група архитекти и инженери като достъпен план. Архитектурната фирма BIG проектира концепцията, наречена Oceanix City, която бе представена тази седмица на кръгла маса в централата на ООН в Ню Йорк.
Футуристичната концепция е описана като напълно устойчива, докато се твърди, че тя издържа на наводнения, цунами и урагани от категория 5. Според плановете шест села се свързват в един град от 10 000 жители, които помагат на населението, застрашено от екстремни метеорологични явления и покачване на морското равнище.

Източник: Euronews

Превод Диана Михайлова, BGtourism.BG

Сподели публикацията