Туристическото звено на Fosun International Ltd. води преговори за закупуването на туроператорския бизнес на Thomas Cook Group Plc, съобщава Bloomberg TV Bulgaria, цитирайки Sky News, която се позовава на анонимни източници.

Листнатата в Хонконг Fosun е най-големият акционер в Thomas Cook и работи заедно с JPMorgan Chase & Co. за потенциална оферта. Разговорите все още са на ранен етап и не е сигурно дали ще се стигне до окончателно предложение.

За момента е ясно обаче, че всяка сделка би изключила авиационния бизнес на Thomas Cook, който Fosun няма да успее да придобие заради правилата на Европейския съюз.

Служители на Fosun не са били открити за коментар, а представители на Thomas Cook са отказали да разговарят по темата.

Миналият месец Thomas Cook, най-старата туристическа агенция в света, получи предложение за скандинавското си звено от частната инвестиционна компания Triton Partners. Тя заяви, че го оценява, а към момента все още не е взето решение. По-рано тази седмица Mail on Sunday писа, че туристическата агенция има предложение и за авиационния си бизнес от португалската Hi Fly.

Thomas Cook се бори с трудна операционна среда в Европа заради намаляващите резервации и несигурността около раздялата между Великобритания и Европейския съюз, които съществено засегнаха бизнеса ѝ. Продажбата на поне част от дейността на компанията е от решаващо значение за оцеляването ѝ на фона на усилията ѝ да получи условно одобрение от кредиторите за заем от 300 млн. паунда.

Отделът Fosun Tourism Group е собственост на милиардера Гуо Гуанчан, притежател на луксозния курортен бранд Club Med, чийто акции също се търгуват на борсата в Хонконг.

Офертата за бизнеса на Thomas Cook може да стане факт „в рамките на седмици“, съобщава още Sky.

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA