Кукенхоф. Градините Кукенхоф в Нидерландия са може би най-пищните пролетни градини в Европа (ако не и в света).

Градинарите на Кукенхоф творят цветни чудеса на открито и закрито от повече от 70 години. Всяка година те засаждат на ръка милиони луковици за лалета, зюмбюли, нарциси и други пролетни цветя.

Хиляди посетители се стичат в градините всеки пролетен ден, за да посрещнат топлия сезон сред природата и красотата на парка.

В Турция: Очакваме ви българи, предстоят най-хубавите седмици с красивите лалета в Истанбул (снимки+видео)

Кратка история на градините Кукенхоф

Началото на Кукенхоф като градина е поставено през 15-и век, когато графиня Якоба Баварска беряла плодове и зеленчуци за кухнята на замъка Тейлинген оттук.

Около две столетия по-късно тук бил построен замъкът Кукенхоф, а градината няколко пъти била трансформира в различни стилове.

За пръв път мястото става специализирана градина за пролетни цветя в края на 40-те години на миналия век, а през 1950 г. е отворено за посетители. Успехът е фамозен – още през първата година над 230 000 души посещават Кукенхоф.

Снимки: Keukenhof
Какво ще видите в Кукенхоф

Кукенхоф отваря врати само през пролетните месеци, като датите са съобразени с периода на цъфтеж на цветята и се обявяват на сайта на парка ежегодно. Освен милионите пролетни цветя из парковото пространство, посетителите могат да се насладят на много места за отдих, пейки, мостчета, вятърна мелница (в която могат да влязат), както и павилиони с изложения на цветя.

Кукенхоф 2021

През 2021 г. само 15 000 души ще могат да се разходят из пролетните градини. Заради пандемията и ограничителните мерки през 2021 г. Кукенхоф отваря врати само за три дни – 9, 10 и 11 април, като част от тестовата програма на холандското правителство за постепенно отваряне на страната. В градините ще се допускат максимум по 5000 посетители на ден, задължително с отрицателен PCR тест, направен до 40 часа преди влизане в определени лаборатории в страната. Източник Dir.bg

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията