Slide
Slide

Гърция. Докато България се опитва да промени представата на чуждите туристи за себе си и да привлича по-платежоспособните от тях, примерът на един гръцки остров показва, как притокът на милиардери можа да превърне и най-романтичното кътче в средище на абсурдния лукс.

Една пясъчна ивица на югозападния бряг на гръцкия остров Миконос не е обикновен плаж – тук може да видите чанта за 10 хил. евро или да купите образец на графити – изкуство за 250 хил. Става дума за курорта „Намос“, където летуват Кейт Мос, Линдзи Лоън, Уейн Руни или Юсейн Болт, започва репортаж на британския „Гардиън“, публикуван в „Български новини“.

Кореспондентът на изданието разказва, че вместо рибарско селище, каквото е било в миналото, местността днес е парти – клуб за свръхбогатите. Хората идват тук не за да си купят местни сувенири или занаятчийски изделия, а за да парадират с богатството си и да привличат внимание, се казва в публикацията. Място за вечеря в ресторанта, където порция лаврак излиза 200 евро, се запазва седмица по-рано. В бара млади и стари танцуват по масите в ритъма на аренби, а охранители в черни шорти и фланелки имат задачата, да не пускат непоканените. Започне ли нощното парти сметките от по 50 или 100 хил. евро не са нещо необикновено, свидетелстват самите охранители, които си осигуряват летни доходи на Миконос сезон след сезон.

Сред забавляващите се е 22-годишна австралийска ютюб инфлуенсърка, която с плажни снимки си е спечелила над 1.4 млн. последователи. На масата й са наредени а 34 бутилки шампанско „Вдовицата Клико“ по 1000 евро едната.

Туристите започват да откриват Миконос през 20те години на 20 в, когато археолози и иманяри го използват за база напът за античните руини на съседния остров Делос. През 60-те бившата първа дама на САЩ Джаки Кенеди го посещава с втория си съпруг – гръцкия корабен магнат Аристотел Онасис. Следват Грейс Кели, Бриджит Бардо и София Лорен.

Както обикновено се случва, появят ли се звездите, супербогаташите ги следват. Заливът Псару, където днес е изграден курортният комплекс, се слави с дълбокото си пристанище, защитено от силните северни ветрове – отлично място за яхтите на милионерите. Кореспондентът на „Гардиън“ изброява 11. Между тях е и „Малтийският сокол“ – притежание на инвеститор от Силициевата долина. Яхтата с шест каюти може да бъде наета само за 480 хил. евро на седмица. На нея вече са плавали съоснователят на „Гугъл“ Лари Пейдж, актьорите Том Ханкс и Хю Джакман.

Естествено курортът притежава и хеликоптерна площадка, а ако нямате херикоптер, можете да си наемете. полет от Атина до Намос излиза едва 3500 евро.

След като виждат колко пари харчат гостите им за скъпи храни и напитки, собствениците решават да задоволят и манията им за пазаруване. Парче земеделска земя зад хотелската част е превърнато в квартал с над 20 луксозни бутика. Топ с марката „Диор“ и надпис „Обожавам Миконос“ може да бъде купен тук за 1200 евро.

В местната галерия художник, който крие самоличността си като покрива лицето си с маска, предлага творбите си за 200 хил. евро. Сюжетите включват Чичо Скрудж, гигантски кредитни карти, знака на долара и т.н.

Но пък няма нито един рибар. Всички те са разпродали имотите си, разказва обслужващият персонал.

И това е само началото.

Броят на международните пътници на летището в Миконос се увеличава с една пета през първата половина на 2019 г. спрямо същия период на миналата, достигайки 282 000 души. Предстои ремонт на аеропорта за 25 млн. евро.

Притокът на платежоспособни туристи осигурява работни места, които са много по-добре платени, отколкото в континентална Гърция. От друга страна местните жители вдигат непосилно наемите и предпочитат да сътрудничат с еърбиендби вместо да ги дават на сънародниците си, разказва британската медия.

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA