Златоград. Празникът на златоградското чеверме събра днес гости от страната и от съседния гръцки регион, съобщи БТА. Мнозина от тях спазиха традицията на празника да бъдат в национални носии и представиха автентично облекло на различни фолклорни области на България.

Шествие от пременени в носии празнуващи, акомпанирани от „101 каба гайди“ и  100 чевермета премина през Златоград. Кметът на общината Мирослав Янчев, който също свири на емблематичния родопски музикален инструмент, бе начело на гайдарите.

Родопският град е сцена на двудневни празници, открити на 6 май с надсвирване на гайдари и надиграване на танцови състави. Близо 20 000 гости и туристи са посетили фестивала в Златоград, по данни на общинската администрация.

Празникът на златоградското чеверме предизвика изключително голям интерес от гости от цялата страна и показва колко е липсвал фестивалът през двете пандемични години, коментира за БТА Александър Митушев, управител на Етнографския комплекс. Според него това е най-мащабното издание на празника на чевермето от създаването му досега.

Хотелите в Златоград и съседните градове са пълни около празниците, отбелязвайки значително активизиране на туристическия поток. Снимка Милена Каварджиева 

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA