Slide
Slide

Копривщица. Хиляди се събраха на Националния събор за българско народно творчество в Копривщица, което е едно от най-значимите събития в културния календар на страната ни. Дванадесетото издание тази година е под мотото „България пее в Копривщица“ и се провежда от 5 до 7 август. Над 6500 за изпълнителите участват във фолклорната надпревара през трите дни на събора.

Съборът се организира от 1965 г. на всеки пет години в първите петък, събота и неделя на месец август в Копривщица. Събитието е вписано в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от декември 2016 г.

„Вече повече от 55 години този събор е значимо събитие в националния културен календар като най-представителното движение за опазване и популяризиране на човешката креативност, свързана с културните традиции и фолклора, част от културното наследство на България“, посочи в официалното си изказване днес министър Минеков.

„Убеден съм, че и това издание на Събора ще допринесе за поддържането на Националната система „Живи човешки съкровища – България“, с която се цели опазването на нематериалното културно наследство в нашата страна. Регионалният етап за попълване на Системата е вече в ход, а случващото се тук в Копривщица ще покаже най-добре съхранените знания и умения в тяхното многообразие и ще насърчи приемствеността“, посочи още министърът. Той благодари за подкрепата на всички съорганизатори, партньори и участници в събитието.

Основни организатори са Министерството на културата, Община Копривщица, Областната администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при при Българската академия на науките (ИЕФЕМ – БАН). Снимки Министерство на културата/БТА

Сподели публикацията