Малки дечица, облечени в български народни носии, дариха Негово светейшество с букети

София. Папа Франциск пристигна на посещение в България. Апостолическото пътуване на главата на Римокатолическата църква ще продължи до 7 май в София и Раковски и е под мотото „Мир на земята“, съобщи БНТ. На Летище София светият отец бе бъде посрещнат от премиера Бойко Борисов в 10 ч.

Около 600 медии, акредитирани за събитието, отразяват пристигането на Светия отец на правителствения VIP на летище София.

Папа Франциск пристигна у нас с 35 най-висши представители на Светия престол, като нивото на делегацията е по-високо от обикновеното при такива посещения.

Сред тях, освен държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин и кардинал Леонардо Сантри, който отговаря за католическата църква в България, са също вътрешният и външният министър на Ватикана.

Програмата на папа Франциск за днес предвижда срещи с министър-председателя Бойко Борисов, президента Румен Радев, както и с Негово Светейшество патриарх Неофит, информира БНР.

След като отправи мълчалива молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“, главата на Римокатолическата църква ще произнесе на площада пред храма в 13.00 часа традиционната си проповед „Царица Небесна“, която ще бъде излъчвана в целия свят.

Папа Франциск ще отправи и кратко обръщение към света, свързано с актуални въпроси.

„Той иска да види, да срещне, да поздрави българите в България. Да им даде своя благослов, а и от името на всички тях да отправи послание за мир и благоденствие не само на нашия народ. На всички народи по света“, каза за визитата апостолическият екзарх епископ Христо Пройков.

Следобед на площад „Батенберг“ папа Франциск ще отслужи Света литургия, на която ще бъде раздадено Свето причастие на над 7500 души. На площада ще бъдат допускани единствено хора, които предварително са заявили желание и разполагат с пропуск.

В понеделник – на Гергьовден, Светият отец ще посети един от бежанските центрове в столицата, след което ще замине за град Раковски, където ще се срещне с католическата общност.

Вечерта на площад „Независимост“ в София в присъствието на представители на различните вероизповедания у нас ще се състои кулминацията на знаковата визита – Събитието за мир.

Вечерта на площад „Независимост“ в София в присъствието на представители на различните вероизповедания у нас ще се състои кулминацията на знаковата визита – Събитието за мир.

София посреща папа Франциск с повишени мерки за сигурност. Голяма част от центъра на столицата ще бъде затворен за автомобили. Блокиран ще бъде триъгълникът между храм-паметника „Св. Александър Невски“, Народното събрание и президентството. Движението в определени части на града ще бъде спирано поетапно.

На много места в центъра на София важи забрана за паркиране. За допускане на граждани до събитията, свързани с папата, ще има специално изградени пропускателни пунктове. Няма да се пускат хора в нетрезво и неадекватно състояние. Снимка БГНЕС