Slide
Slide

Независимо дали човек е вярващ или не, той трябва да оценява ролята, която българските манастири са изиграли за запазване на духа и самосъзнанието ни като нация. Освен това страната ни може да се похвали с наистина красиви религиозни центрове. Ето кои са най-впечатляващите от тях според Expert.bg.

Рилски манастир

Най-големият български манастир редовно попада в престижни световни класации за религиозни и културни паметници. Намира се в Рила планина, близо до Благоевград. Построен е на мястото на стара постница през 927-941 г. от Иван Рилски и днес носи името на светеца. Кулата е най-старата запазена сграда в манастирския комплекс, като на върха ѝ има параклис с ценни фрески от 14 век.

Бачковски манастир

Това е вторият по големина манастир у нас. Разположен е в долината на река Чая, на около 10 км южно от Асеновград. Манастирът е основан през 1083 г. от грузинци. В двора му са погребани екзарх Стефан и патриарх Кирил. Има собствен музей, в който могат да се видят образци на църковното изкуство от различни периоди.

Троянски манастир

На трето място по големина у нас, намира се на 10 км от Троян. Основан е около 1600 г. от игумен Калистрат. Църквата в комплекса е изрисувана със стенописи от Захари Зограф, най-известните от които са неговият автопортрет и „Колело на живота“ на външната ѝ стена. В Троянския манастир е бил послушник и българският патриарх Максим, който e погребан в манастирската църква зад иконата на Св. Богородица Троеручица.

Гложенски манастир

Манастирът се намира в близост до село Гложене и град Тетевен. До него се стига по тесен път, който се изкачва високо в планината. Основан е в началото през 1224 г. и е реконструиран през XV—XVI век. Легендата разказва, че манастирът е построен от киевския княз Георги Глож, който дал името и на село Гложене. В близост до него се намира мястото, на което Васил Левски е основал първият революционен комитет.

Соколски манастир

Манастирът е разположен в местността Соколова пещера по горното течение на река Янтра, сред северните склонове на Стара планина, на 4 километра южно от етнографското селище Етъра и на 12 километра югоизточно от Габрово. Основан през 1833 година от Архимандрит Йосиф. Църквата и първата жилищна сграда са построени от известния първомайстор Константин от Пещера. В двора с жилищните корпуси се намира известната Соколска чешма, която се сочи за дело на първомайстор Никола Фичев.

Черепишки манастир

Намира се в Искърско дефиле, в подножието на огромни скали с множество пещери. Основан е по време на управлението на цар Иван Шишман през Втората българка държава, но е бил разрушен при турското робство. Манастирът е любимо място за Иван Вазов, където той е написал един от най-популярните са разкази – „Една българка“.

Роженски манастир


„Свето Рождество Богородично“ е най-големият манастир в Пиринския край и е един от няколкото средновековни български манастира, сравнително добре запазени и до днес. Намира се в близост до село Рожен. В манастира е сниман филмът „Време разделно“. На 200 метра от него е гробът на революционера Яне Сандански.

Снимки: Wikipedia; www.bulgariatravel.org; glojenbg.com

Сподели публикацията