Slide
Slide

Рим. 36 години са били необходими на археолог, за да направи макет на Древен Рим. По време на стоята история градът се е променял драматично, но много останки на важни исторически паметници са все още съхранени и напомнят за славното минало на древния град. Има обаче един начин, за да разберем как е изглеждал най-могъщия град преди повече от 1600 години. 

Съществува макет, който ще ни даде не точна, а направо детайлна информация за това как е изгледал градът по онова време. Именно играта с детайлите коства на археолога Итало Джисмонди (1887-1974) да го завърши напълно.

Макетът е направен от гипс в мащаб 1:250. Шедьовърът е известен като  Plastico di Roma Imperiale (Модел на императорския Рим) и представя града през 4-ти век след Христа по времето на Константин I. Причината за това е, че градът по това време (306-337 г.) достига най-големите си размери.

Макетът е бил поръчан от Бенито Мусолини през 1933 година. Създателят му започва работа през 1935 година и го завършва през 1971 година. Днес моделът може да се види в Музея на Римската цивилизация.

Гипсовият макет е създаден по картата на Родолфо Ланчиани от 1901 г. Той е дълъг над 200 метра и дава точната визуализация на древния град. По него хората могат да тестват знанията си за исторически забележителности. Можете ли да забележите Колизеума? Или Храмът на Юпитер Оптимус Максимус на Капитолия?

Сподели публикацията