Балчик, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Мястото привлича с липсата на шум и презастрояване, както и с богатия си културен календар

Балчик. „В Балчик нямаме проблем с шума, нямаме дискотека или заведение, която да работи на открито. Ако се разходите, ще видите, че от всички заведения, в две има жива музика и в 23-23.30 часа приключват.“ Това обясни пред БНР кметът на Балчик Николай Ангелов. Последното заведение с музика на открито било затворено преди няколко години, но дори тогава почти всяка вечер е имало позвъняване на тел. 112 от летовници с вили наоколо, разказа градоначалникът в специално издание на предаването „Нощен хоризонт“ от северния морски град.

Ангелов е категорично „за“ зонирането на курортите ни на семейно ориентирани и на такива за по-шумни забавления. „Нека да има места за веселие, нека да има точно определени зони, където да се знае – това е мястото за купон, да имат място, където да прекарат много бурни вечери, докато са отпуска.“

Балчик е ориентиран към семейните туристи и по-високостатусните туристи заради липсата на големи плажове и широка плажна ивица, аргументира се Николай Ангелов, според когото „градът има своя дух и своята енергия“.

Богата програма превръща „Двореца“ в Балчик в лятната културна столица на родното ни Черноморие

„Тази година се очертава сезонът на този етап да е малко по-слаб в сравнение с предните години. Да не забравяме, че предните години бяха рекордни както за България, така и за нашата община“, припомни Ангелов. Той даде пример с 2017 година, когато с дъждовен юни след това са имали „прекрасен септември“.

През отминалия юни е била заета около 60 на сто от легловата база в курартния град. Кметът на Балчик вижда като основна причина за отлива на туристи метеорологичните условия, които дори в средата на юли не са добри за плаж.

Запитан дали е нормално пицата да струва 15 лева, а вода на плажа – 7 лева, Ангелов коментира, че вероятно след силните два предишни сезона „явно са решили, че ще продължават да идват хората и даже да вдигнат цените, те ще продължават да си плащат“.

„Тройка кебапчета с шест пържени картофа – 10 лева: ние не можем да влияем на това, това го правят самите ресторантьори, самите хотелиери“, допълни Ангелов.

Дворецът е най-посещаваният туристически обект в България, въпреки скандалите, че две институции продават билети и от години не могат да се разберат, изтъкна Ангелов. „Бяхме стигнали до 700 000 продадени билета на година. В момента е от порядъка на 300-350 хиляди билета.“

Балчик може да се похвали с изключително богата културна програма, отбеляза още кметът, като посочи за пример постановките на Варненската опера и фестивала за класическа музика. „Изпитвам удоволствие като виждам как хората, които се разхождат по джапанки с бермуди по дамбата, спират и остават да слушат концерта дълго време. Това е начин за популяризиране и на класическата музика.“

„Може би заради самата география, топография – тези бели баири, градът не може да се презастрои, няма как да не останат свободните зелени полета, но имаме няколко по-големи инвестиции в крайбрежната зона, архитектурата е съобразена с вида на самия град“, смята кметът.

В Кранево, което разполага с около 8 хиляди легла и доскоро беше познато предимно като място за детски туризъм, отскоро инвеститори строят четири- и петзвездни хотели, разказа още Николай Ангелов, според когото общината се ориентира към по-високоплатежния турист и заради краткия сезон на север.

Относно т.нар. „диво къмпингуване“ той изрази надежда „да бъде вкаран някакъв порядък“, защото „най-големите поражения остават след тези, уж екологично къмпингуващи хора – камари отпадъци остават след тези палатки, кемпери, каравани.“

Сподели публикацията