Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide

Одрин. Турски търговци настояват за откриване на отделни гишета на границата за гръцките и българските туристи заради прекомерното натоварване в резултат на завръщането на турски гурбетчии в родината, съобщава БТА, цитирайки уеб страницата Хаберлер.

Кемал Джингьоз, председател на Одринската асоциация на търговските и занаятчийски палати, каза, че въпросът е бил поставян и по-рано пред местните власти на Одрин. Джингьоз мотивира необходимостта от допълнителни гишета само за българските и гръцките туристи с интензивността, която се очаква да се наблюдава на граничните пунктове преди лятната почивка на гастарбайтерите, живеещи в различни страни от Европа.

Седем чудеса на Турция: Тайните на ликийски царски гробници

„Факт е, че има натовареност на пунктовете, когато емигрантите си идват. По този повод се наблюдава намаляване на българския туристически поток. Казахме това пред областната управа в миналото. Заявихме, че трябва да има два отделни перона и през тези два перона да преминават само български и гръцки туристи, но областната управа тогава каза, че не е възможно“, посочи той.

Джингьоз повтори молбата да бъдат запазени отделни гишета за българи и гърци на границата, ако това е осъществимо и съответства на закона.

Седем чудеса на Турция: Храмът, в който е погребан Свети Николай

В Турция от този уикенд започва ваканцията по случай празника Курбан байрам (28 юни-1 юли).

Хаберлер обръща също така внимание, че български посетители, пристигащи на пазар в Одрин, се оплакват от поскъпването на стоките. Според наблюденията на българи това е довело до намаляване на броя на туристите, идващи в града. Докато гражданите на съседната държава се оплакват от високите цени, магазинери в Одрин твърдят, че цените са нормални, посочва сайтът.

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA