Паметник на Свети Николай в двора на църквата в Мира (дн. Демре)
Slide
Slide

Кристиан ИВАНОВ

Чудотворец. Така е наричан Свети Николай, един от най-почитаните християнски светци. Но това, че църквата, в която светецът бил погребан, е запазена до днес също е истинско чудо. Храмът се намира в турския град Демре, край Анталия, и е включен в богата туристическа програма на българския туроператор Premio Travel „Ликия – Земя на легенди“.

Част от вътрешната част на храма, в който е служил Свети Николай/Снимки Кристиан ИВАНОВ, Bgtourism.bg

Свети Николай е роден през 270 г. и служи като епископ в древния град Мира, останките от който се намират на днешната територия на Демре. Съвременните археолози са извършили подвиг, разкривайки голяма част от старата църква. Когато вървиш по украсения с мозайки под, където е стъпвал Свети Николай Чудотворец, усещането е, че си на място, което принадлежи не само на този свят, но и на вечността. Приживе светецът е тачен заради добрината, щедростта и способността да извършва чудеса с помощта на силната си вяра и молитви към Бог.

Седем чудеса на Турция: Тайните на ликийски царски гробници

Част от стенописите са отлично запазени

Едно от първите чудеса, които извършва Св. Николай, още в младостта си, става в ден, когато той върви към дома на свой учител и вижда по пътя жена с отрязана ръка. Светията се приближава до осакатената, после слага ръка върху нея и започва да се моли. И ето, че ръката на жената става отново цяла!

Изображение на младия Свети Николай в храма

В житието на свети Никола са описани още много случаи, доказващи чудодейните способности, с които е надарен свише. Светецът възкресява починал, моряк, укротява развилняло се море и спасява кораби. През целия си живот дарява на бедни и онеправдани. Това е и причината Свети Николай да бъде смятан за вдъхновител на историята за дядо Коледа, който раздава подаръци преди Рождество. Отива си от този свят на 6 декември 343 г.

Саркофагът, в който е бил положен Свети Николай

Свети Николай е считан за покровител на децата, моряците, рибарите, търговците, банкерите, но също така и на крадците и затворниците. Причината е свързана с дръзкия план на италиански моряци, които през 1099 г. крадат мощите му от храма в Мира и ги пренасят в гр. Бари, Италия, където се пазят и до днес.  Авантюристите все пак не успяват да пренесат всичко.

Саркофагът на друг починал духовник, служил в храма, също инкрустиран с християнски символи

В саркофага на светеца в Мира остават част от десницата и челюстната кост и днес те се пазят в Археологическия музей в Анталия.

Сподели публикацията