Ликийските гробници са издълбани в скалите/Снимки Кристиан Иванов, Bgtourism.bg
Slide
Slide

Кристиан ИВАНОВ

Демре. Пътят към вечността минава през скали, в които по неразгадан от съвременната археология начин, са изработени изумителни гробници. В това са вярвали ликийските царе на древния град Мира, живели преди повече от 4000 години. Днес техните вечни домове са на територията на турския град Демре и продължават да задават на учените много повече въпроси, отколкото са отговорите.

Древните ликийски гробници на древния град Мира, днес Демре

Знае се, че в скалните гробници са погребвани царе, считани от древните ликийци за деца на боговете. Но как с тогавашните технологии е било възможно да се прокопават трудно достъпни места с такова съвършенство? Науката няма еднозначен отговор. Поне засега. За учените е известно, че в онези години, хората живеещи в тази част на Мала Азия, не са се тревожили за неизбежната среща със смъртта. Вярвали са, че веднага, след като човек умре, той се преражда в отвъдното и продължава да живее с починалите си близки.
Тайнствените гробници на ликийските царе са достъпни за разглеждане от туристи и са включени в специална програмата на българския туроператор Premio Travel „Ликия – Земя на легенди“.

Красива цветна гледка на входа към ликийските гробници и Римския стадион

Днес некрополът мирно съжителства с останките от друга цивилизация – римски театър. Там са провеждани гладиаторски турнири и театрални представления. Датиран е от края на първи и началото на втори век.

Римският театър е датиран от края на първи и началото на втори век

Театърът е побирал повече от 10 000 души, които ентусиазирано са крещали по време на битките на гладиатори, или са съпреживявали драмите на актьори в пищни представления. Любопитна подробност е, че сцената е ориантирана към морето, откъдето духа вятър. Това подобрява акустиката по време на спектаклите. Но най-важното предназначение на римския стадион е било да служи като каменен бункер за спасяване на патрициите при бунт или безредици в града. До колко това е било ефективно, не е известно. Но е факт, че руините са оцелели и до днес, дълго след края на славната империя.

В Мира съжителстват останки от различни цивилизации

В следващ материал очаквайте интересни истории за древния град Ефес.

Сподели публикацията