Лондон. „Еърбъс“ (Airbus), „Изиджет“ (easyJet) и „Ролс-Ройс“ (Rolls-Royce) обединяват усилията си в разработването на самолет, летящ с гориво на основата на водорода, съобщава Агенция Ройтерс, цитирана от БТА. Трите компании обявиха днес създаването на инициативата „Водород в авиацията“ (HIA), чиято цел е да гарантира, че когато първият захранван с водород самолет бъде готов да полети, ще бъда налице и инфраструктурата за това, както и регулаторната рамка.

„Би било непростимо, ако самолетът е готов да полети, но трябва да почака заради регулаторни неуредици“, заяви главният изпълнителен директор на „Изиджет“ Йохан Лундгрен. „Еърбъс“ планира да представи първия захранван с водород пътнически самолет през 2035 г., а Лундгрен се надява „Изиджет“ да бъде неговият първи оператор.

Водородът е едно от възможните горива, на които залага авиацията, за да изпълни целта си стане въглеродно неутрална до 2050 г., посочва Ройтерс. Но засега предизвикателствата са твърде много и варират от липса на инфластруктура по летищата и необходимостта самолетите да бъдат снабдени с по-големи и по-тежки резервоари.

Партньорите в инициативата, в която участват и британският производител на части „Джи Кей Ен аероспейс“ (GKN Aerospace) и датската компания от сектора на зелената енергетика „Йорстед“ (Orsted), твърдят, че предстои много работа, в която трябва да се включат и държавни органи и регулатори.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA