Министерството на туризма и община Царево призовават туристите и туроператорите да не се евакуират сами
Министерството на туризма и община Царево призовават туристите и туроператорите да не се евакуират сами
Slide
Slide
Slide
Slide

Обявено е извънредно положение в община Царево, валят обилни дъждове по Южното Черноморие

Царево. Министерството на туризма и община Царево призовават туристите и туроператорите да не се евакуират сами. Евакуация, ще бъде направена само там, където към момента се налага такава, организирана от кризисния щаб в града.
Министърът на туризма Зарица Динкова проведе спешен разговор с кмета на Царево Георги Лапчев.

Той увери министъра, че към момента няма бедстващи туристи, които са настанени в откъснатите хотели. Те са евакуирани в горните етажи на хотелите, където имат ток, вода и храна.
Заради обилните валежи е обявено бедствено положение в община Царево, а движението към квартал „Василико“ е прекъснато, заради разрушен мост.

Ситуацията е станала изключително тежка, защото повече от 10 часа вали проливен дъжд. Прелели са дерета, реките са излезли от коритата, отнесени са и мостове в засегнатия район. Водата в къмпинг Арапя е достигнала 2 метра. МВР провежда спасителни операции за хората в опасност, има отнесени автомобили в морето. Под вода е и село Кости, което се намира във вътрешността на Странджа, заради преливащата река Велека.

Всички ангажирани институции Жандармерия и ГД Пожарна безопасност и защита на населението са на място за оказване на помощ и овладяване на кризисната ситуация.

РЕШЕНИЯ НА КРИЗИСЕН ЩАБ ЦАРЕВО

В община Царево се проведе Общински кризисен щаб, оглавяван от кмета на общината и неговия екип с директора на ОДМВР Бургас, директора на РДПБЗН-Бургас и представители на РСПБЗН гр. Царево, Гранична полиция, РУ Полиция, Жандармерия.

Щабът реши:

1. Спира се движението на автомобили от полицейски пункт Караагач в посока община Царево;
2. Спира се движението по пътя с. Синеморец – гр. Ахтопол;
3. Спира се движението на автомобили в гр. Царево и в населените места.
4. Изключенията важат само за специализирани автомобили.

Протича евакуация на к-г Арапя, с. Лозенец и к-г Нестинарка.

Призоваваме всички жители и гости да не напускат домовете си, а при необходимост да заемат места по високите части на сградите.

Щабът ще заседава денонощно до приключване на бедствието.

Сподели публикацията