Деца на остров Такиле продават емблематични за Перу сувенири и аксесоари
Slide
Slide
Slide
Slide

Остров Такиле. Един различен свят – това ще срещнат туристите, които посетят остров Такиле. Това място е удивително и красиво, а до него може да се стигне с лодка по езерото Титикака. Намира се на 35 км от град Пуно (Перу).

На този каменист остров, който се мие от водите на небесносиньото и най-голямото високопланинско езеро в света, живеят близо 3000 души. Те говорят кечуя – езикът на инките, и живеят в пълна хармония с природата. Ежедневието им преминава без стрес и при голямо спокойствие, което им позволява никога да не заключват домовете си.

Остров Такиле е малка част от рая, която някога е принадлежала на империята на инките. Тук навсякъде ясно се виждат следи от миналото, сякаш животът е непроменен от поколения наред.

Уникалното е, че на този остров мъжете носят цветни шапки, които показват дали са женени или ергени. Мъжете с черни шапки са общински работници.
Това е островът на мъжете, които плетат. Правят го от малки до големи, а атрактивните си и майсторски умения демонстрират пред всички гости на острова.
Колкото плетката е по-плътна и здрава, толкова мъжете са по-способни да се грижат за семейството си, споделя пред Bgtourism.bg местният екскурзовод. Първите уроци малките момчета получават от бащите си.
Жените на остров Текиле носят черни забрадки, наметнати върху дългите си коси.
На острова има изградена цяла образователна система – от детска градина до гимназия, а всяко семейство има средно по 5 деца. Посещението на острова струва 50 соли. Местната управа е приела 45 соли да отиват за селата на острова, а 5 соли се отделят за инфраструктурата. Тук няма коли, а придвижването става пеша и по тясна пътечка.
Основният поминък е риболовът, с лодките си местните ловят основно пъстърва. На острова си произвеждат електричество, което достига до всяка къща.
Ресторантите на остров Такиле предлагат вкусна кухня, а прясната риба винаги е част от менюто

Пред гостите на острова местна жена демонстрира как прави сапун от течността на растение, което е разновидност на кактуса. С него мият косите си, които не побеляват независимо от възрастта.

Народният танц Сикурис е част от програмата, с която жителите на Текиле традиционно посрещат своите гости от цял свят.
Островът е част от програмата на Exotic Holiday в Перу. През 2005 г. изкуството на Такиле получава признание от ЮНЕСКО и заслужено днес е част от шедьоврите на световното културно наследство. Дестинацията е истинско цветно бижу със световно значение, която среща туристите с един различен свят. Свят, в който жителите живеят в хармония с природата.
Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Сподели публикацията