Slide
Slide

Париж. От днес всеки любител на историята има възможност да посети частните апартаменти в двореца Версай, обитавани през 18-и век от кралско семейство на Франция. Поводът е 400-ата годишнина от построяването на двореца, съобщи БНТ.

Реставрираните апартаменти са разположени на 100 квадратни метра на два етажа. Тук Мария-Антоанета си е почивала от дворцовите интриги, прекарвала е време с децата си и е допускала само избран кръг от приятели. Този интимен свят се състои от спални, будоар, библиотека и билярдна зала – игра, която дворът обича още от времето на Луи XIV. Мария-Антоанета има достъп до салона през врата, скрита в завесите на официалната ѝ спалня.

„Това е най-интимната част от апартамента на Мария-Антоанета – малък кабинет на втория етаж, мястото, където тя отчаяно е търсела спокойствие и убежище“, разказва Лоран Саломе – директор на Музея в двореца Версай.

Шест 5-звездни хотела у нас в битка за наградата „Водещ хотел в България за 2023 година“ на Световните туристически награди

Именно от това „убежище“ кралицата бяга, преди да бъде арестувана по време на Френската революция. На първия етаж е стаята Меридиен – будоар с табуретка в нишата, където родената в Австрия кралица си е почивала през деня.

Когато ражда престолонаследник през 1781 година, е добавена дървена ламперия, с мотиви в чест на кралската двойка. До този будоар е библиотеката, в която е имало огромна колекция от книги преди те да бъдат преместени в Париж след революцията през 1789 г.

В съседство е Златната стая, която е наречена така заради златни мотиви, вдъхновени от страстта към Египет, която е била много модерна в края на 18-и век.

„Тук разказваме за личния живот на Мария-Антоанета, за нейния антураж, първите и прислужници, хората, с които е обичала да се заобикаля – принцеса дьо Чими, принцеса дьо Полиняк. Показваме и част от семейния ѝ живот – стаята за децата“, казва още Лоран Саломе.

Дворецът Версай посреща почти 7 милиона посетители годишно. Започва да се строи през 1623 година от крал Луи XIII. Първо е построена малка ловна хижа, а впоследствие дворецът се простира на 800 хектара.

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA