Лимасол, снимка Руслан Йорданов

Никозия. Целта на Кипър е броят на пристигащите туристи през 2023 г. да се увеличи с до 10% в сравнение с миналата година, съобщи БНР.  Това е било обявено на проведената в Никозия конференция за устойчивото развитие на сектора.

Климатичните промени и предизвикателствата от тях пред туристическия бизнес, цифровите технологии в него и повишаване на качеството му обсъждаха представители на министерства, посланици, професионалисти от бранша, експерти и учени от Кипър и чужбина.

2023-а ще бъде добра туристическа година за Кипър, с по-високи резултати, и сме готови да се справим с всички въпроси на туризма, увери заместник-министърът на туризма Костас Кумис.

През миналата година страната посрещна повече от 3,2 млн. туристи, което е увеличение с 65% спрямо 2021 г., по данни на Статистическата служба.

Заместник-министерството е започнало и изготвянето на нова национална стратегия за туризма с фокус до 2035 г., сегашната е със срок 2030 г.

Липсата на персонал е основният проблем, с който се сблъскват предимно 4- и 5-звездните хотели на острова и който значително влияе върху качеството на предлаганите услуги, се подчертава в представеното на конференцията първо по рода си проучване за работната сила в хотелиерството.

Увеличаването на заетостта на непълно работно време не е стимул за привличане на местен, кипърски персонал, а набирането на персонал от трети страни помага краткосрочно за попълване на нуждите, но решението губи своята инерция след 5 години, се казва още в изследването.

Туристическият сектор е един от най-засегнатите от климатичната криза, както и от свързаните с нея изисквания за устойчиво развитие, бе посочено в дискусиите. Сред основните предизвикателства пред хотелиерството и ресторантьорството са енергийните проблеми и използването на „зелена“ енергия, опазването на водните ресурси, намаляването на отпадъците.

Според цитиран на конференцията доклад на Световния съвет за пътувания и туризъм, изготвен през миналата година, се повишават и екоизискванията на самите пътници. Над 70% от туристите искат да пътуват по устойчиви дестинации през 2023 г., което е ръст от 10% спрямо 2021 г., а почти 80% търсят места за настаняване с устойчиви решения.

Заради новите решения в транспорта в отговор на климатичните промени и с развитието на новите технологии се очаква до 2030 г. цените на самолетните билети да се увеличат с около 10%, което може да доведе до намаляване на търсенето с около 7%, казаха на конференцията от компанията-мениджър на двете кипърски летища.

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA