Slide
Slide

Белград. Гърция и Сърбия подписаха декларация в сферата на туризма. Двете държави поеха ангажимент за тясно сътрудничество, насочен към свеждане до минимум на отрицателните последици от пандемията върху туризма между Гърция и Сърбия. Подписите си под документа положиха министърът на туризма на Гърция Хари Теохарис и министърът на търговията, туризма и телекомуникациите на Сърбия Татяна Матич. Припомняме Ви, че преди това гръцкият министър бе в Румъния.

Гърция е готова с изискванията за прием на туристи от чужбина

Сръбските туристи ще могат да посещават Гърция от средата на април – почти месец по-рано от планираното откриване на туризма в страната, съобщи Хари Теохарис по време на своето посещение в Белград. Сърбите ще могат да преминават през български граничен пукт, добави той.

„Сърбия е една от страните на произход на туристите, за които вратите на Гърция ще бъдат отворени от средата на април. Отваряме се безопасно възможно най-скоро, изпълнявайки пилотна програма за Сърбия, ЕС, САЩ, Великобритания, Израел и Обединените арабски емирства, в тази първа фаза“, добави Теохарис.

От днес Гърция приема израелски туристи

Условията за сърбите да пътуват до Гърция тази година ще се основават на споразумението между две държави, което се очаква да бъде подписано през първата половина на април.

Теохарис пристигна в Сърбия в неделя като част от поредица от посещения в страни, които са важен туристически пазар за Гърция. В Белград гръцкият министър проведе поредица от срещи с държавни служители и професионалисти от бранша.

В понеделник той подписа съвместна декларация с колегата си Татяна Матич, целяща да противодейства на въздействието на пандемията Covid-19 върху туристическия поток между Гърция и Сърбия. Освен всичко друго, декларацията предвижда взаимното признаване на цифровите здравни сертификати Covid-19 на двете страни за пътуване.

Гърция удължава ограничителните мерки за влизане до 5 април

Гръцкият министър на туризма проведе и среща с директора на Националната асоциация на туристическите агенции на Сърбия (YUTA) Александър Сеничич. Директорът на YUTA потвърди големия интерес на сърбите да пътуват до Гърция тази година за почивка.

Според Сеничич подписването на съвместната декларация между двете страни и правилата за пътуване до Гърция тази година, които включват притежаването на сертификат за ваксинация или отрицателен тест Covid-19, ще помогнат значително на туристическия пазар. През 2019 г. Гърция е била посетена от над 1 милион туристи от Сърбия. Туристическият поток през 2021 г. може да надхвърли 50% от трафика през 2019 г.

Как сърбите ще влязат в Гърция от средата на април?

Сръбските граждани, притежаващи сертификат за ваксинация Covid-19 или отрицателен резултат от PCR тест, могат да влязат в Гърция от средата на април само през граничен пункт с България. Директорът на YUTA информира гръцкия министър, че отварянето на граничния пункт при Евзони (Гърция-Северна Македония) е много важно за улесняване на пътуването от Сърбия до Гърция. Според Теохарис граничният пункт Евзони трябва да бъде отворен през май.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията