БНР

София. „Българският туризъм стои стабилно“, заяви пред БНР доц. Румен Драганов, председател на Конфедерацията на българския туристически бизнес. По думите му мерките са прости и трябва да се насърчават гражданите да ги спазват, а не да се налагат ограничения в почивките на хората, под претекст, че политиците се грижат за здравето на гражданите на страните им:

„Мерките трябва да се вземат лично от всеки един от нас. Отговорността е лична, а не отговорност на Ангела Меркел или Бойко Борисов, нито на министъра на туризма“, категорично заяви Драганов.

Председателят на Конфедерацията на българския туристически бизнес подчерта, че има разписани правила, които включват два типа мерки – за опазване здравето и живота на персонала в туристическия сектор и на туристите:

„Има изискване да се спазва социална дистанция, да се поддържа висока хигиена. … Нямаме заболявания с произход туризъм! Нещо, което се пренася се на главата на туризма, дори и сега с мерките за заведенията за хранене в хотелите. Погледнете смъртните случаи, погледнете болните, които се лекуват в интензивните отделения в болниците – там няма туристически кадри и няма хора, които са били на нощен клуб.

По думите му хотелите в момента са с много ниска заетост и беше категоричен, че при такава ниска натовареност могат да се спазват без проблем мерките за дистанция и гостите на хотелите спокойно да се хранят в ресторантите към тях, а не да бъдат принуждавани да „се хранят върху бюро от кутия за обувки“.

Доц. Драганов призова политическите решения да не бъдат „против“, а да бъдат „за“, в сложната обстановка за туризма.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията


Спа Хотел Спартак, Сандански Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA